ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

Els MIR convoquen una altra vaga els dies 19, 20, 21, 22 i 23 d'octubre

L'Institut Català de la Salut (ICS) no ha arribat encara a un acord amb aquest col·lectiu de metges

La consellera de Salut, Alba Vergés, amb armilla de color groc i casc al cap
L'Institut Català de la Salut (ICS) encara no ha arribat a un acord amb els MIR | cedida

Metges de Catalunya (MC) ha tornat a convocar els MIR a una nova vaga els dies 19, 20, 21, 22 i 23 d'octubre, després de dues setmanes d'aturades. El sindicat mèdic i els residents han decidit que la protesta es perllongui «mentre el Departament de Salut no fixi els criteris i faciliti els recursos» que facin possible un acord amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada.

Si no hi ha pacte, la vaga de cinc dies es repetirà cada tres setmanes, de manera indefinida. Més de 4.000 residents dels hospitals i centres d’atenció primària públics i concertats estan cridats de nou a l'aturada.

Vaga a l'atenció primària entre el 13 i el 16 

Cal recordar que els dies 13, 14, 15 i 16 d'octubre ja hi ha una vaga convocada, també pel sindicat Metges de Catalunya, a l'atenció Primària de l'Institut Català de la Salut (ICS). Una vaga que va ser descrita pel president del Sector Primària ICS de MC, Javier O'Farrill com «la vaga de la desesperació» causada per «la ineptitud del departament de la Consellera, del CatSalut i l'ICS».

O'Farrill explicava que «som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims» i per això reclama «qualitat a l'atenció primària». En aquest sentit, va criticar que Vergés hagi dit que es disposa de professional quan O'Farrill assegurava que «estem parlant del col·lapse del sistema» i afegia que «El departament no explica que no té la capacitat d'atendre la població, però nosaltres ho assenyalem». A més, lamentava que com no donen l'abast molta gent busca alternativa a la privada.

D'altra banda, des del sindicat exposaven que Catalunya està perdent metges d'atenció primària perquè les condicions laborals que es donen aquí no són competitives amb les que ofereixen altres comunitats autònomes on es cobra millor.

Vaga de metges a tota Espanya

El pròxim 27 d'octubre començarà una vaga nacional indefinida que tindrà lloc l'últim dimarts de cada mes que no sigui festiu. Així ho anunciava aquest migdia el Comitè Executiu de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics per mostrar el seu desacord amb el Reial decret llei 29/2020 aprovat la setmana passada.

Des del Comitè consideres que aquesta llei és «inadmissible» perquè fa perillar la qualitat assistencial de Sistema Nacional de Salut dels pacients i les condicions laborals dels professionals, ja que intenta posar «un pegat a la nefasta política de gestió de recursos humans» que s'ha fet des de les administracions.


Comentaris

envia el comentari