Metges interns residents (MIR) protestant davant del Departament de Salut el 21 d'octubre de 2020

Els MIR desconvoquen la vaga després d'aconseguir millores en sou i descansos

Els metges en formació han fet dotze jornades d'aturada en un mes i mobilitzacions al carrer

Els metges interns residents (MIR) han arribat aquest dijous a un acord amb les patronals sanitàries i l'Institut Català de la Salut (ICS) que permet desconvocar la vaga de facultatius en formació.

Després de dotze jornades d'aturada en un mes, els MIR, amb el sindicat Metges de Catalunya, han aconseguit millores que inclouen 12 hores de descans mínim després d'una guàrdia, 36 hores de repòs setmanal ininterromput i un increment salarial mitjà del 7,55%.

Un 80% dels metges en formació han votat a favor de l'última proposta per millorar les condicions formatives, laborals i retributives i, així, posen fi a una vaga que ha tingut un seguiment alt, ha anat acompanyada de mobilitzacions al carrer i que ha trobat un suport social ampli.

Els MIR es 'despullen' al centre de Barcelona

Metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d'atenció primària catalans es van 'despullar' de manera simbòlica davant a la plaça Sant Jaume de Barcelona el passat dimarts per denunciar la situació laboral, retributiva i formativa, coincidint amb la desena jornada de vaga, la quarta d'aquest mes.

Uns 500 manifestants van estar més d'una hora cridant i cantant lemes, alçant pancartes i alguns es van treure algunes peces de roba per mostrar que se senten «desemparats» per les seves condicions i per la pandèmia, segons va explicar Àlex Mayer, portaveu del comitè de vaga MIR. Deia en aquell moment que eren optimistes de cara a les negociacions de les pròximes hores després d'un «canvi de to» en les converses, però demanava «voluntat política» per tancar l'acord. En efecte, hi ha hagut entesa i els MIR han desconvocat la vaga.


Les peticions concretes eren bàsicament tres. Mayer explicava que volien poder dedicar part de la jornada a la formació, perquè són residents en formació. Pel que fa als descansos, explicava que, tot i estar regulats, no es compleixen i que s'acceptava amb unes excepcions, que temien que es poguessin convertir en norma. Finalment, els oferien un increment del 5% ara i un 2% l'any vinent. «Creiem que cal un esforç més per poder assolir l'acord», deia Mayer. Un increment salarial que serà finalment del 7,55%.