Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda amb una altra imatge d'un bitllet de 200 euros i dues emoticones, una interrogant i una cartera amb bitllets

Missatge de l'Agència Tributària sobre les devolucions de la declaració de la Renda

És possible que a molts contribuents els hagi sortit la Renda a tornar i no hagin rebut els seus diners

La declaració de la Renda 2023-24 es pot presentar des del 3 d'abril passat. Molts contribuents ja han fet el tràmit, mentre que altres ciutadans encara han de completar el procés i rendir comptes amb Hisenda. El termini acaba l'1 de juliol, i el fisc ja permet sol·licitar cita per acudir a les oficines.

Elaborar la Renda no és una tasca senzilla. Hi ha persones que contracten els serveis d'un gestor per acollir-se per evitar problemes i no deixar-se res pendent. Una de les grans pors dels ciutadans és que la declaració surti a pagar, però hi pot haver sort i que surti a tornar.

En aquest segon cas, és possible que Hisenda es demori en el lliurament dels pagaments i generi una mica de nerviosisme. Els contribuents han de tenir en compte que l'Agència Tributària té un termini de 6 mesos des que finalitza la Renda per fer les devolucions. Això vol dir que té, com a màxim, fins al 30 de desembre, però hi ha diversos factors que poden explicar aquests retards.

Per què Hisenda triga a tornar els diners de la Renda?

Les devolucions de les declaracions més senzilles s'efectuen amb rapidesa. Però si Hisenda triga molt a retornar-te els teus diners és perquè està comprovant totes les dades, ja que hi pot haver informació contradictòria i han de fer verificacions. Així mateix, les declaracions d'autònoms o les que tenen guanys patrimonials són més complexes i les comprovacions requereixen més temps.

Si encara no has rebut els teus diners, hauràs de tenir paciència. A més, si Hisenda incompleix el termini que finalitza el 30 de desembre haurà d'incloure uns interessos a l'import de la devolució. Així que és possible que us interessi que l'erari públic trigui més del compte.

Tot i això, el darrer informe publicat per l'Agència Tributària, del dia 7 de maig, va donar dades optimistes quant a les devolucions. En aquell moment havia aprovat el 68,5% de les sol·licituds presentades i havia abonat el 57,6% dels imports.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda
La Campanya de la Renda finalitza l'1 de juliol | Vladeep, Europa Press

Qui ha de fer la declaració de la Renda?

Els treballadors que van percebre més de 22.000 euros d'un únic pagador o més de 15.000 euros de dos pagadors o més (sempre que aquests pagaments del segons i resta de pagadors superin els 1.500 euros) han de fer la Renda.

Així mateix, tots els autònoms han de fer el tràmit independentment de si han tingut beneficis o pèrdues. És una de les grans novetats de la campanya d'aquest any, ja que, fins a aquest exercici, els treballadors per compte propi amb ingressos inferiors als 1.000 euros en quedaven exempts.