Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets

Missatge del Banc d'Espanya per partida triple a la gent que treu diners del caixer

El Banc d'Espanya llança diversos avisos als clients dels bancs

Els caixers són elements gairebé imprescindibles per a milions de persones. Però, tot i la seva senzillesa i el que faciliten la vida dels usuaris de la banca, el cert és que també cal prendre precaucions a l'hora de treure diners en efectiu.

Aquesta és una de les grans preocupacions d'organismes com el Banc d'Espanya. A causa d'això, han desitjat llançar una sèrie de consells perquè els ciutadans tinguin cura.

En concret, han estat tres els avisos, tots relacionats amb l'ús dels caixers automàtics de les entitats bancàries que han compartit amb la població. Tenir-los en compte és molt important per treure diners amb seguretat.

Els tres factors sobre els quals avisa el Banc d'Espanya

Ja fa molts anys que van aparèixer els caixers. Això fa que la majoria de les persones s'hagin familiaritzat amb el funcionament. Tot i això, però, són moltes les ocasions en què els ciutadans no compten amb la informació necessària.

Això fa que, després, puguin arribar desagradables sorpreses que bé es podrien haver evitat de manera senzilla. Amb l'objectiu d'evitar que hi hagi problemes, des del Banc d'Espanya adverteixen tres aspectes fonamentals.

Un d'ells és què passa en el cas que el caixer s'empassi la targeta de crèdit, cosa que no ha de ser inusual. També han parlat sobre les comissions que s'apliquen, així com quines alternatives hi ha als caixers automàtics a l'era de la digitalització.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
No fer servir bé els caixers pot fer que arribin sorpreses desagradables | GTRES

1. Què passa pel que fa a les comissions?

Un dels grans problemes dels bancs són les comissions. Aquestes també porten de cap els usuaris que les pateixen. És per això que és un dels punts més importants sobre els quals ha volgut parlar el Banc d'Espanya.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquest sentit, l'organisme aclareix que les entitats poden imposar aquests cobraments per fer l'operació de treure diners. De manera general, això passa quan es retira efectiu en un caixer que no pertany al banc on el client té el seu compte. Tot i això, totes les entitats tenen l'obligació d'informar l'usuari de les comissions que es cobraran per realitzar aquesta operació.

2. El que has de fer si el caixer s'empassa la targeta

Un altre dels avisos que el Banc d'Espanya ha volgut compartir i que també és un problema per a milions de clients és què passa quan el caixer automàtic s'empassa la targeta de crèdit o dèbit.

En aquest cas, el que cal fer en primer lloc és intentar notificar dins de la sucursal el que ha passat. També pot passar, però, que la sucursal estigui tancada o que el caixer sigui extern.

Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro
Si el caixer s'empassa la teva targeta, avisa immediatament l'entitat bancària | España Diario TIPS

Si això passa, cal trucar a l'entitat bancària perquè pugui bloquejar al moment la targeta. A partir d'aquí, el consell del Banc d'Espanya és vigilar els moviments del compte per verificar que no s'ha extret la informació de la targeta i es fa servir de manera fraudulenta.

3. L'ús de caixers automàtics no és una obligació

D'altra banda, el tercer avís del Banc d'Espanya té a veure amb les alternatives als caixers automàtics. En aquest sentit, l'entitat recorda, sobretot als clients més grans, que l'ús d'aquest tipus d'elements no suposa una obligació.

És a dir, malgrat que s'indiqui des de les entitats que es poden fer les operacions des del caixer automàtic, també és possible i legal, demanar atenció personal. El client es pot negar a fer servir el caixer. La raó és que l'entitat bancària no pot obligar els seus clients a fer les operacions a través d'aquest.