Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un conjunt d'habitatges.

Missatge del Banc d'Espanya per a tots aquells que paguen els seus habitatges

El governador de l'organisme ha deixat clar el seu avís

La hipoteca s'ha convertit en una despesa inassumible per a moltes famílies. La pujada dels tipus d'interès duta a terme pel BCE ha afectat de ple les hipoteques de tipus variable.

Això ha fet que moltes persones de classe mitjana, que encara paguen casa seva, hagin vist com les quotes s'han disparat en els últims mesos. I això és una cosa que preocupa cada vegada més els bancs.

En concret, des del Banc d'Espanya ja han llançat un avís sobre aquests nous termes i condicions dels préstecs hipotecaris. Si tu també estàs pagant el teu habitatge, això t'interessa.

Això és el que ha anunciat el Banc d´Espanya

Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya, ha deixat clar que el suport als que tenen una hipoteca s'ha de centrar de ple en aquells col·lectius que resulten més vulnerables.

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
El Banc d'Espanya es vol centrar en els col·lectius vulnerables | Getty Images

En aquest sentit, ha sostingut que les mesures de suport orientades a tots els afectats per la pujada dels tipus d'interès han de tenir un focus clar. I aquest és ajudar el col·lectiu vulnerable.

D'altra banda, el governador també ha reconegut que no sempre és fàcil delimitar aquest segment. Així ho ha explicat a la Conferència de l'Associació de Mercats Financers.

L'explicació ha arribat després que li preguntessin quin efecte poden tenir les mesures de suport del Govern i de la banca en el crèdit i la solvència dels hipotecats.

Dificultats per definir aquests col·lectius vulnerables

El governador ha indicat que tant la política fiscal com les noves mesures han de mantenir el focus als col·lectius que resulten més vulnerables. Alhora, ha reconegut que hi ha una gran dificultat per definir qui formen part d'aquests col·lectius.

Aquesta dificultat per saber què es considera col·lectiu vulnerable també ha estat ressaltada per Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

Com ha afirmat Hernández de Cos: «És fonamental identificar-ho bé per reduir-ne els elements de vulnerabilitat. Si aconseguim definir-ho adequadament, crec que minimitzarem els riscos des del punt de vista de l'estabilitat financera».

Fotomuntatge de Pedro Sánchez i diners.
El Govern ja treballa per arribar a acords amb la banca | CatalunyaDiari

El Govern treballa en acords amb la banca

D'altra banda, des del Govern treballen estretament amb la banca per arribar junts a un acord. Aquest versa sobre les mesures que es duran a terme de cara a donar suport als deutors hipotecaris que resultin vulnerables.

Per la seva banda, tots dos treballen en dues vies diferents. La primera passa per ampliar l'àmbit del Código de Buenas Prácticas, que té com a objectiu alleujar la situació econòmica de les famílies més vulnerables. La segona consisteix a comptar amb un protocol addicional per a les famílies de classe mitjana que es puguin veure afectades per la pujada, sense precedents, dels tipus d'interès.

Els altres riscos a tenir en compte

Alhora, el governador del Banc d'Espanya també ha volgut posar el focus a la fallida de FTX. Es tractava d'una plataforma de compravenda de criptomonedes i altres actius criptogràfics.

Foto d'unes monedes turques.
El Banc d'Espanya també avisa sobre les inversions en criptomonedes | Getty Images

Com ha assegurat Hernández de Cos, els actuals riscos relacionats amb les criptomonedes són els mateixos que existien abans que es produís la fallida. A més, ha avisat que no sempre els ciutadans coneixen els riscos a què s'exposen.

D'altra banda, el governador ha indicat que: «Esperem que episodis com aquest serveixin perquè els ciutadans prenguin consciència veritablement dels riscos associats».

I és que, com ha assenyalat en representació del Banc d'Espanya, el desconeixement sobre aquest tipus d'inversions és un dels riscos més grans per a l'usuari mitjà.