Imatge d'un cotxe en mig d'una inundació

Missatge a milers de catalans: si vius en aquests llocs de Catalunya, estàs en risc

Moltes persones desconeixen que viuen en zones inundables

Els mortífers terratrèmols que van tenir lloc fa poc a Turquia i a Síria han revifat el pànic als desastres naturals. A Catalunya, milers de persones viuen en zones en risc d'inundació. Aquest és el fenomen natural que causa més danys humans i materials a l'any a casa nostra.

El Sistema Nacional de Zones Inundables té registrades les zones de més risc d'inundació a tot Espanya. Però la realitat és que la majoria dels habitants desconeix quines són. I Catalunya no se'n salva.

Les zones de Catalunya amb més risc d'inundació

Dels 4 milions de persones que viuen en zones inundables a Espanya, 400.000 viuen a Catalunya. Aquestes són les tres principals zones inundables de Catalunya i altres llocs amb alta probabilitat. El més probable és que bona part d'aquests llocs en un futur acabin inundats. 

1. Girona

Girona és una de les quatre capitals de província amb més superfície en risc d'inundació. Juntament amb altres zones d'Espanya com València, Sevilla o Palma, és un dels llocs amb la concentració més gran d'edificis en zona de risc.

Imatge d'un fort temporal mediterrani
Els temporals de pluja són especialment perillosos. | Arxiu
 

Girona capital és una ciutat travessada per quatre rius, i bona part de la seva superfície està construïda sobre zona inundable. A més, el lloc està especialment exposat a violents temporals de pluja que fan créixer els rius en poc temps. Això la converteix en un dels llocs més perillosos.

2. El Delta de l'Ebre

Al Delta de l'Ebre, a la província de Tarragona, hi ha municipis 100% inundables. Tanmateix, fins i tot molts dels seus veïns ho desconeixen. Es calcula que des de Flix fins a la desembocadura, i també bona part del litoral tarragoní, compten amb un risc alt d'inundació.

Foto d'un cotxe circulant per una inundació.
Alerta a les persones que viuen en aquestes zones. | EFE

3. El Baix Llobregat

La zona del Baix Llobregat, a Barcelona, és una altra de les que són al mapa. No han estat poques les vegades que aquesta comarca ha patit greus inundacions, com va ser el cas de l'episodi del mes d'agost passat.

Altres llocs altament inundables

D'altra banda, de quatre milions d'espanyols en risc per zona inundable, 420.000 són a la Comunitat Valenciana. La torrencialitat de les pluges i les característiques de l'orografia valenciana converteixen el terreny en un parany mortal. A això s'hi afegeix la densitat urbanística en zones inundables.

La conca del Xúquer, a Alacant, és una altra de les zones marcades en vermell. L'orografia del terreny afavoreix la concentració de grans quantitats d'aigua a barrancs molt petits. Com també passa a Múrcia. Això es converteix en un perill davant de temporals de pluja.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!