Mans d'un home amb camisa i corbata blava, comptant bitllets de 50 euros

El missatge pessimista dels experts després del que ha passat amb l'Euríbor

Milions de persones continuen molt pendents d'aquest índex

Milions de ciutadans amb una hipoteca a tipus variable estan molt pendents de l'evolució de l'Euríbor. Tot i això, les últimes notícies que arriben no són del tot optimistes.

Des de fa temps s'especula que l'índex de referència per als préstecs hipotecaris superarà el 4%. De moment, la seva escalada s'ha anat alentint, encara que segons sembla en les últimes jornades tard o d'hora arribarà a aquest valor.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

A les darreres sessions s'ha detectat una certa inestabilitat que resulta complexa d'explicar. Va arrencar el mes de juny amb uns nivells més aviat estancats, però aquesta setmana ha pujat amb força. En concret 30 mil·lèsimes que el deixen en el 3,914%.

En només quatre jornades cotitzades, la mitjana de juny puja a 3,887%, per sobre del paràmetre del maig. L'anterior mes es va tancar al 3,862%. L'escalada ha estat molt pronunciada durant els darrers dotze mesos. Desembre va acabar el 3,018%, mentre que el juny del 2022 l'Euríbor rondava el 0,852%.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
L'Euríbor torna a experimentar una lleugera pujada | GTRES

Amb tot això, els grans damnificats tornen a ser una vegada més els que tinguin contractada una hipoteca variable. Han vist incrementades de manera considerable les seves quotes. Un exemple és una família amb un préstec de 180.000 euros a 25 anys, amb un diferencial de l'Euríbor de l'1%.

A la revisió anual notarà de manera excessiva aquesta actualització de les mensualitats. D'abonar una quota de 750 euros en passarà a pagar 1.039, recull el portal especialitzat Euribor.com. Suposaran uns 289 euros més al mes.

Una altra cosa ben diferent és quan la revisió es faci de manera semestral. La pujada no es notarà tant, ja que l'actualització anterior es va fer amb l'Euríbor ja disparat. Per tant, l'augment serà de 87 euros al mes.

El Banc Central Europeu va alentir les pujades

El 4 de maig passat, el Banc Central Europeu va apujar els tipus d'interès oficials per setena vegada seguida. Això sí, en aquesta reunió, l'increment va ser de 25 punts, per sota del que s'havia acordat en les trobades de març, febrer i desembre. En aquestes dates es va anar alentint el ritme dels augments respecte a les anteriors cites d'octubre i setembre del 2022.

No cal passar per alt que el juliol del 2022 l'organisme europeu va elevar els tres tipus d'interès oficials a 50 punts bàsics. Era la primera vegada que això passava en més d'una dècada.

Clau amb un clauer d'una casa sobre diversos bitllets i factures
Aquestes variacions afectaran de forma important les hipoteques | Getty Images

I és que ja ens queda molt llunyà el que va passar el desembre del 2021. Encara que només transcorregués un any i mig, en aquella època es van assolir uns mínims històrics. A tres mesos s'ha arribat a -0,605%; a sis mesos fins a -0,554% i a dotze a -0,518%.

Les mesures que cal adoptar davant l'escalada de l'Euríbor

La situació pot arribar a resultar una mica angoixant per a moltes famílies. Abonar 200 o 300 euros més al mes pot comprometre en certa manera les finances de casa.

Davant d'això, una de les solucions que es planteja és el refinançament de les condicions del préstec. Durant el darrer any i mig, les hipoteques s'han encarit a més de 4 punts percentuals. Concretament, una pujada del 4,147%.

Resulta complicat quantificar l'increment en una hipoteca mitjana, però la quantitat oscil·la entre els 300 i els 700 euros mensuals, recull Noticias de Navarra. La situació inflacionista i d'incertesa ha trastocat completament els plans dels ciutadans. Molts han apostat per mantenir una actitud més conservadora en vista del que s'aproxima.

Per evitar aquesta sorpresa amb les quotes, molts han decidit amortitzar de manera parcial els seus crèdits hipotecaris. Amb aquesta devolució anticipada de capital intentaran treure's de sobre el préstec com més aviat millor o pagar menys.