Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fernando Simón en una rueda de prensa sobre el cambio de fases en la desescalada del Covid-19 el 12 de junio del 2020

A la llum els missatges de Fernando Simón que el deixen en molt mal lloc

El centre europeu de control de malalties va advertir l'alt risc a partir del 5 de febrer

Fernando Simón en una roda de premsa sobre el canvi de fases en la desescalada de l'Covid-19 el 12 de juny de 2020
El departament de Simón va minimitzar el risc que alertava el centre europeu | Catalunya Diari

La clau de per què Espanya  es va convertir en un dels països amb més contagiats i morts del món està en els dies del mes de febrer. Els correus que acaben de sortir a la llum no deixen a Fernando Simón  en bon lloc, i demostren que en els moments clau per contenir el virus, Sanitat va desatendre les advertències que arribaven des d'Europa.

Va succeir un mes abans de l'inici de l'escalada del Coronavirus  a Espanya. El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) anava a actualitzar la seva avaluació de risc del nou coronavirus detectat a la Xina. Una setmana abans, el 31 de gener, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) havia declarat l'emergència internacional.

El 5 de febrer a les 14:38 l'oficina d'intel·ligència de centre europeu va enviar un correu als governs amb un esborrany de la nova avaluació de risc. Un dels correus anava dirigit a el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries a Espanya, dirigit per Fernando Simón. En l'esborrany, el risc d'infecció i l'impacte es consideren baixos. El departament de Simón va respondre a les 16:07 amb un correu afirmatiu: «Estem d'acord». També demanaven a l'oficina quines àrees es consideraven de transmissió comunitària més enllà de la província xinesa de Hubei.

Dos dies més tard, la situació va canviar completament. El centre europeu va començar a valorar amb més serietat la possibilitat que l'impacte de la malaltia per a l'individu afectat fos realment gran. En l'avaluació del 7 de febrer, l'impacte potencial del Covid-19  sobre els pacients ja era classificat com a alt. A partir de llavors, l'intercanvi de correus entre el departament de Sanitat espanyol  i l'ECDC mostra com els diferents països van anar posant en comú el que anaven descobrint sobre la pandèmia i com Espanya va menysvalorar l'amenaça que representava el coronavirus.

El canvi del 5 al 7 de febrer no va passar inadvertit al departament que dirigeix Simón, que va enviar un nou correu amb el següent missatge: «Hem vist avui l'avaluació de risc publicada a la web de l'ECDC i estem una mica sorpresos, perquè la frase enviada a l'esborrany que diu 'l'impacte de la infecció  es considera baix' ha desaparegut i en el seu lloc s'inclou que l'impacte es considera alt ».

El remitent considera que aquest punt és «debatible» però matisa: «podem acceptar sempre que es mantingui la frase que apareixia en l'esborrany previ». L'argument que dóna és que «No estem considerant a Espanya un impacte alt si tenim un cas importat». Es desconeix si va ser Simón, o un membre del seu equip.

Risc d'infecció sota

Sanitat, per la seva banda, assegura ara que tant el 6 de febrer com el 14 de febrer el ECDC considerava el risc baix. L'avaluació del risc del 13 de febrer assenyala el risc d'infecció baix, però l'impacte de la malaltia  sobre una persona infectada ja apareix amb valoració de risc alt d'acord amb el defensat pel centre europeu.

En tot cas, la petició d'Espanya que es rebaixés l'alarma a Europa coincideix amb la visió que Fernando Simón enviava a l'opinió pública. En el moment que Espanya comptava ja amb el segon cas en el territori nacional, aquella setmana el doctor va dir que «no implica major risc per al nostre país».

Que Espanya no va fer cas dels advertiments d'Europa queda clar en els correus. «Moltes gràcies pels vostres comentaris», diuen el 10 de febrer, «tot i que vam determinar que la probabilitat d'infecció a Europa és molt baixa, hem determinat que l'impacte, si és adquirida, és alt per a l'individu infectat i també per a la salut pública».

Afegien que l'impacte podia variar entre diferents estats en funció de la preparació, la capacitat i els recursos sanitaris. Mentre Sanitat i l'ECDC intercanviaven aquests correus, les grans tecnològiques anunciaven la seva baixa de cara al Mobile World Congress que s'anava a celebrar a Barcelona el 23 de febrer i que es va acabar cancel·lant el dia 13.