La majoria dels morts per coronavirus de l'última setmana s'han registrat en residències de gent gran

La Comunitat de Madrid va deixar de publicar dades de defuncions en geriàtrics el passat 23 de juny

Sanitari amb mascareta al costat d'un vehicle de la Creu Roja
La majoria de morts aquesta última setmana per coronavirus s'han registrat en geriàtrics. | EFE

Tot i que la situació a casa nostra és molt millor que en el moment àlgid de la pandèmia, el coronavirus segueix estant molt present i encara deixa víctimes i es produeixen rebrots. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, a Espanya s'han produït 30 morts a causa de la Covid-19 en la darrera setmana. I la majoria tenien una mateixa característica en comú: persones d'edat avançada que vivien en residències de gent gran.

Concretament, 20 de les 30 defuncions produïdes durant l'última setmana a Espanya s'han registrat en geriàtrics. Aquest fet ha provocat cert neguit en les autoritats, que volen impedir una nova sagnia com la produïda durant el pic de la pandèmia, quan les residències de gent gran es van convertir en un dels esglaons més dèbils.

Els vint ancians morts en la darrera setmana s'han registrat en diferents comunitats autònomes: 

  • 7 a Catalunya.
  • 5 a Castella la Manxa.
  • 3 a Andalusia.
  • 3 a la Comunitat Valenciana.
  • 2 a Castella i Lleó.

Amb aquestes dades registrades en els últims set dies, la xifra de morts en residències de gent gran durant la pandèmia s'eleva fins als 19.650. D'aquests, prop de 10.000 van morir amb símptomes compatibles amb la malaltia, però sense haver-se fet la prova PCR, motiu pel qual no consten en la xifra oficial de morts.

I a Madrid?

No menys peculiar és que ara ja no es tenen dades de la Comunitat de Madrid, on s'estima que han mort més de 6.000 persones grans durant la crisi sanitària. El passat 23 de juny es van deixar de publicar xifres de morts al respecte. El motiu que es va donar des del govern liderat per Isabel Díaz Ayuso és que ja no hi havia cap més contagiat, ni tan sols amb símptomes.

Cal recordar que en aquesta comunitat autònoma s'ha registrat una xifra elevada de morts en geriàtrics, alhora que s'ha posat en dubte el tracte rebut pels residents. En aquest sentit, en les darreres setmanes s'han filtrat diversos documents i vídeos que desvetllaven la manera de gestionar la gent gran malalta de la Comunitat de Madrid durant la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari