Catorze comunitats autònomes ja han detectat algun rebrot en la nova normalitat

La majoria de governs autonòmics els donen per controlats

Un treballador a l'empresa hortifructícola a Osca on es va originar el rebrot de Coronavirus
Segueixen preocupant els brots per tot el país, com els de temporers a Aragó | agències

Una de les pors més grans que es tenien des que es va tornar a la nova normalitat era patir rebrots. De fet, aquests petits focus d'infeccions s'estan expandint arreu del país i són cada dia més comunitats les que registren aquests nous punts amb coronavirus. Fins a un total de 14 comunitats autònomes han declarat tenir-ne algun, i només Astúries, Madrid i la Rioja se'n lliuren. 

Encara que cada dia siguin més els focus detectats, tots els governs autonòmics implicats asseguren que tots els brots estan controlats. L'últim que s'ha conegut és un brot de 5 membres d'una mateixa família a Tarazona de la Mancha, a Albacete. Tot i això, els més preocupants són els 8 brots detectats a Lleida, amb més de 100 persones afectades, entre els quals es troben, sobretot, temporers i casos a la residència de gent gran.

Andalusia

Actualment són uns 10 brots actius repartits entre Màlaga, Granada, Cadis, Huelva i Almeria. En total hi ha 212 casos entre tots.

La capital malaguenya manté el brot més important registrat fins al moment a Andalusia, amb 103 afectats, els mateixos que ahir, en un centre d'acollida de la Creu Roja, el qual està en fase d'investigació.

Dels deu brots, quatre estan en fase d'investigació; i sis estan controlats perquè ha conclòs l'estudi de contactes i s'han realitzat les proves segons protocols a tots els sospitosos, i no han registrat cap augment d'afectats en les últimes quatre hores.

Canàries, Extremadura i Castella i Lleó

A les Illes Canàries, el principal brot actiu es concentra a Fuerteventura. És allà on en les últims dies s'han detectat més de 30 positius de migrants arribats en pastera.

Pel que fa a Extremadura, Navalmoral de la Mata és la població extremenya on s'ha produït un repunt dels casos en els últims dies. En aquesta localitat de Càceres s'han produït 20 nous casos en un mateix entorn. Se segueix buscant al 'pacient zero'.

La comunitat castellanolleonesa manté fins a 6 brots actius encara que controlats. Aquests es concentren a Valladolid, concretament a 2 residències i al hospital de Rio Hortega, a més d'altres 3 a Sòria.

Castella-La Manxa, Catalunya i Balears

La manxega ha estat l'última comunitat a declarar un rebrot de coronavirus. Concretament, són 5 els membres d'una mateixa família que han donat positiu en Tarazona de la Mancha (Albacete), encara que amb símptomes lleus.

Pel que fa a Catalunya, la província de Lleida és possiblement la que ara mateix més preocupa a Catalunya. La consellera de Salut confirmava ahir que hi ha 10 brots actius amb més de 100 casos. No descartava que molts d'ells, entre temporers, estiguessin relacionats amb els d'Aragó.

Girona va tenir el segon gran brot dels últims dies. Fins a 31 persones, la majoria treballadors d'una empresa, es van encomanar a la comarca de la Garrotxa.

A les Illes Balears, l'illa d'Eivissa concentra el principal brot que s'ha produït a les Balears. Hi ha set casos detectats en relació amb un brot familiar, 3 d'ells menors

Galícia, Múrcia i Aragó

La comunitat gallega ha tingut dos grans brots aquests últims dies que segueixen actius. El primer a la zona de Lugo d'A Mariña amb fins a 28 positius. Un altre a la zona de Brabanza (La Corunya), amb 9 casos i obligant a aïllar unes 100 persones.

Pel que fa a Múrcia, un viatger procedent de Bolívia va provocar el principal brot actiu a Múrcia. En total, 32 persones s'han contagiat entre les poblacions de Beniel, Múrcia capital i Santomera.

D'altra banda, quatre comarques aragoneses — 3 a Osca i una a Saragossa — segueixen en fase 2 després de detectar diferents brots que sumen més de 300 casos. La majoria són temporers o treballadors d'escorxadors de poblacions com Saidí, Binèfar o Fraga però també altres com el de 15 casos en un centre de discapacitats de Montsó.

Comunitat Valenciana, Navarra, Cantàbria i País Basc

Fins a 14 treballadors d'una empresa de Rafelbunyol han donat positiu en el principal brot de la Comunitat Valenciana. La Generalitat ha realitzat més de 400 tests a totes les persones que han estat en contacte.

A Castelló, fins a 16 persones es van encomanar després d'una reunió familiar el passat 24 de juny, per celebrar el dia de Sant Joan.

Si parlem de Navarra, la comunitat foral ha detectat dos brots en les últimes setmanes, un a la Comarca de Pamplona i un altre a la localitat de Sunbilla, a la zona nord. Aquest últim es va produir en una empresa amb 3 positius. Si bé és cert, Navarra aconseguia ahir el primer dia sense positius després de quatre mesos.

D'altra banda, a Cantàbria, tot un edifici de Santander roman aïllat després de detectar un brot entre els seus veïns. Els tests realitzats fins ara han confirmat un total de 13 positius.

Per últim, la gran preocupació per al govern basc actualment és el brot de la localitat guipuscoana d'Orio, que concentra 17 positius. Dies abans es detectaven brots importants en residències de Bilbao a l'hospital de Basurto.


Comentaris

envia el comentari