La pandèmia ha fet que l'Església, com d'altres sectors, s'hagi hagut d'adaptar a la situació. A Lleida, alguns mossens han optat per retransmetre les misses per Internet o gravar fragments de l'Evangeli amb el mòbil i enviar-los per WhatsApp als feligresos. «És una manera de fer arribar l'Evangeli a persones que no poden venir a missa o que encara tenen por d'assistir-hi», explica el mossèn del Baix Segre, Paul Fecheta.
El Bisbat de Lleida també ha ofert cursos per poder fer reunions telemàtiques i fins i tot seguir amb les catequesis als infants que enguany feien la primera comunió. Fuensanta García és catequista de la parròquia del Pilar de Lleida i diu que tot i que «no ha estat fàcil» és «molt gratificant poder seguir endavant».
El rector de la Unitat Pastoral Agermanada (UPA) Pilar-Magdalena, Carles Sanmartín, explica que les parròquies de la diòcesi de Lleida s'han hagut de readaptar per poder compaginar els actes presencials amb els virtuals. «Ha estat un gran recorregut d'aprenentatge», reconeix, i afegeix que ell, com molts d'altres, van decidir retransmetre en directe les misses per Internet per arribar a les persones que no poden anar a les parròquies. Al començament, quan les esglésies estaven tancades, molts mossens es gravaven fer missa des de casa i la penjaven a Internet, a pàgines de Facebook o al Youtube. Ara, que poden estar obertes al 30%, molts les segueixen retransmetent.
Cursos per ensenyar a fer videoconferències als catequistes
A la parròquia de Sanmartín utilitzen Internet per retransmetre, a més de les misses, l'espai de pregària que fan cada dilluns o tertúlies. «El que és presencial i el que és virtual és un bon matrimoni», assegura. A més, diu, han fet cursos perquè la gent gran pogués seguir les activitats per Internet, fos des de l'ordinador o des del mòbil. Des del Bisbat de Lleida també s'han organitzat cursos per ensenyar a fer videoconferències als catequistes, per exemple.
Fuensanta García és catequista de la parròquia Santa Maria Magdalena de Lleida. «Ens trobem tots tancats a casa i no ha estat fàcil mantenir el contacte amb els infants i les seves famílies», assegura. És per això, explica, van començar amb l'Skype, però després van passar a la plataforma Zoom perquè permetia que es connectessin més persones alhora.
«El nostre mossèn ens ha fet cursets per saber com connectar-nos perquè hi ha molta gent gran a la parròquia que no dominen Internet», reconeix. «Jo no soc una experta, ni tampoc soc jove, i quan la gent gran hem d'aprendre a fer anar programes que no havíem utilitzat mai, al començament va costar», diu. «Però gràcies a la paciència del mossèn i la perseverança de tothom, ho hem aconseguit», celebra. «És molt gratificant poder seguir amb les catequesis amb els infants, que amb l'ordinador ens passen per davant», diu, però, «les dificultats són reptes per superar i no m'espanta perquè són eines que hem d'aprofitar i que hem de seguir utilitzant», explica.
Les xarxes socials, també un pilar fonamental
Paul Fecheta, és nascut a Romania i fa vuit anys que és a Lleida. És mossèn de les parròquies d'Aitona, Seròs, Massalcoreig i la Granja d'Escarp, al Baix Segre. Quan va començar la pandèmia retransmetia les misses de dissabtes a la tarda i les de diumenge pel Facebook de la parròquia d'Aitona, mentre van estar tancades del tot. Quan es van començar a obrir, va decidir gravar cada dia l'Evangeli i un comentari a les seves parròquies. Després, amb les esglésies obertes al 30%, ha decidit seguir i fer-ho almenys una vegada a la setmana i ampliar-ho a totes les esglésies de la diòcesi.
Cada divendres grava un fragment de l'Evangeli des d'una església de les comarques de Lleida i després ho penja al seu Youtube i ho envia per WhatsApp als grups que té de feligresos. «És una manera de fer arribar l'Evangeli a les persones que no poden venir a missa o que encara tenen por de participar», explica. Fecheta és conscient que ja hi ha misses que es retransmeten a la televisió i amb més qualitat, però el que fa ell és «diferent» perquè «ho pots veure des del teu poble i ho fa la teva diòcesi». A més, destaca, són vídeos de 10 minuts que són «fàcils de veure», ja que «no duren el mateix que una missa». Fecheta assegura que està tenint molt bona acollida i que ho seguirà fent «fins que ja no calgui dur mascareta».
El mossèn del Baix Segre, amb 38 anys, és el tercer més jove de la diòcesi de Lleida — l'any passat era el més jove — però tot i això reconeix que es va haver «d'actualitzar una mica» perquè «no sabia com fer-ho al començament». Ara, però, fins i tot s'ha comprat un micròfon perquè el so sigui millor i no hi hagi reverberació. L'últim vídeo que ha penjat, aquest divendres passat, el va gravar fa dues setmanes al Soleràs, a les Garrigues. L'últim que ha gravat ho ha fet a l'església de les Borges Blanques, aquest divendres, i té previst penjar-lo i enviar-lo als feligresos el segon diumenge d'advent, el 6 de desembre.