Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'escultura, dins del riu Onyar a Girona.

Resolt el misteri de l'escultura del fons de l'Onyar que l'alcaldessa creia que era històrica

La batlessa de la capital gironina va explicar que l'escultura podria ser del segle XVIII o anterior

L'escultura, dins del riu Onyar a Girona.
Una imatge de l'escultura al riu Onyar de Girona, aquest diumenge al matí. | Cedida

El passat diumenge, 3 de maig, els veïns de Girona, especialment del Barri Vell de la ciutat, van quedar molt sorpresos davant l'anunci de l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que havien trobat una figura del segle XVIII  al fons del riu Onyar

Segons va explicar a les xarxes socials, alguns veïns de la zona havien trobat el que semblava ser un cos al fons del riu. Un cop analitzada la figura, es van adonar que es tractava d'una escultura, que segons l'alcaldessa podria ser del segle XVIII o fins i tot anterior, agraint als veïns la seva tasca. 

Poc després d'aquesta curiosa història, però, s'ha conegut que l'escultura és molt lluny de ser històrica i tenir més de 200 anys. De fet, segons va publicar el 'Diari de Girona', l'escultura va pertànyer a la Sala del Cel.

L'escultura reprodueix un fragment de 'L'Èxtasi de Santa Teresa', de l'escultor italià Gian Lorenzo Bernini. Segons fonts del citat mitjà, es tractaria segurament d'una rèplica de l'artista gironí Jordi Mitjà per a una 'performance' a la Sala del Cel de la capital gironina.

Una de les peces que va realitzar per a aquella performance la va regalar al fotògraf Xavi Montojo, que viu molt a prop d'on es va trobar la figura, en una de les cases que donen al riu. 

La figura, rebatejada com 'La dama de l'Onyar' pel Museu d'Història, podria haver acabat al fons del riu després d'un robatori, com va explicar Agustí Pericay a través del seu Facebook. Segons va explicar després al 'Diari de Girona', el fotògraf va perdre l'escultura l'any 1997 o 1998, tot i que mai es va saber exactament si li havien robat o si va caure per la finestra sense que ningú se n'adonés. 

Tot i que encara no s'ha pogut confirmar al 100%, tot apunta que la veritable història de l'escultura aniria en aquesta direcció, i no pas com l'alcaldessa de Girona va explicar en un primer moment. 

Reaparició 20 anys després

Algunes veus s'han preguntat per què ha aparegut ara aquesta figura, en ple 2020, si realment feia 22 o 23 anys que havia desaparegut, segons la història explicada per Pericay. 

El motiu el podríem trobar als últims temporals de pluges que ha viscut Catalunya, i especialment les comarques de Girona, durant aquest any. Primer va ser la borrasca Glòria, que va estar a punt de provocar el desbordament del riu al centre de la ciutat, i més tard un temporal que aquest mes d'abril va tornar a fer baixar amb força l'Onyar. 

Així, la força de l'aigua d'aquests temporals podria haver remogut el fons fluvial, on la figura podria haver quedat enterrada després d'anys de sediments i baixades de l'aigua.