Imatge d'un iceberg verd a l'Antàrtida

Es resol el misteri dels icebergs de color verd de l’Antàrtida

Un estudi revela que la presència de grans quantitats de ferro a les plataformes de gel li acaben donant aquest color. El ferro és vital per a la xarxa alimentària marina

Els científics han resolt un dels misteris oceànics que arrosseguen des de fa temps. Concretament, ja es coneix per què alguns icebergs de l’Antàrtida són de color verd en lloc de blau o blanc com sol ser habitual. Segons els experts, les plataformes de gel contenen grans quantitats d’òxids de ferro que els hi donen aquest color tan peculiar. 

Durant moltes dècades, els navegants i exploradors s’han trobat amb aquests icebergs tan peculiars quan han visitat l’Antàrtida, cosa que sorprèn perquè, habitualment, el gel absorbeix la llum de tal manera que mostra un color blanc o blau. Des de sempre, doncs, els científics han intentat trobar una explicació per a aquest estrany fenomen que ara es resol amb aquest estudi.

El ferro, la clau per entendre els icebergs verds

La investigació es va començar a encaminar quan uns investigadors australians van descobrir grans quantitats de ferro a la plataforma de gel Amery de l’Antàrtida oriental. A partir d’aquí, les primeres conclusions dels experts han determinat que aquests òxids de ferro en pols de roca de la part continental de l’Antàrtida estan tornant de color verd alguns icebergs.

Si els experiments finals verifiquen que aquesta teoria és correcte, això demostraria que els icebergs estan transportant ferro preciós des del continent del pol sud cap a mar obert quan aquests es desprenen de terra ferma. Una gran notícia a nivell mediambiental, ja que el ferro és clau per a la xarxa alimentària marina.

  • També et pot interessar: Un immens iceberg podria formar-se a l'Antàrtida els pròxims mesos

Concretament, el ferro és el nutrient principal per al fitoplàncton, les plantes microscòpiques que formen la base de la xarxa alimentària de mars i oceans. De fet, el ferro és força escàs en algunes zones oceàniques, raó per la qual és una gran notícia que els icebergs transportin aquests òxids, ja que proporcionen el nutrient clau per als organismes de pràcticament tota la vida marina.