Un grup de científics de la Universitat de Yale (als EUA) va descobrir que dues espècies de taurons (Cephaloscylliumventriosum i Scyliorhinusretifer), brillen a les profunditats marines gràcies a un mecanisme de fluorescència únic en animals fins ara desconegut, segons un article publicat a la revista iScience.
La majoria dels animals que són capaços de brillar a la foscor com les granotes, escorpins, camaleons o tortugues, entre altres criatures marines, ho fan gràcies a una proteïna verda fluorescent, que ells mateixos produeixen.
Però aquests taurons tenen unes molècules úniques en el seu organisme que els permet emetre una llum verda a les profunditats marines. Sembla una mala estratègia per a passar desapercebut, però aquesta biofluorescència és només visible entre ells. Aquesta llum també ajuda a aquest peix a identificar-se entre si i a lluitar contra infeccions microbianes.
El secret de la pell
Aquests taurons desprenen una llum biofluorescent gràcies a un procés químic exclusiu a les seves respectives espècies. La lluentor d'aquests animals, en condicions de poca llum al fons marí, es deu a uns metabòlits de molècula petita de triptòfan-kinurenina bromats, que es troben només a les parts més clares de la seva pell estampada i que és capaç d'absorbir llum blava i emetre-la de color verd.
Las especies, en las que se había observado la fluorescencia, pero no el mecanismo molecular de la misma, son:
'Scyliorhinus rotifer'
'Cephaloscyllium ventriosum'https://t.co/eQFLbgrfEGpic.twitter.com/5QZefv0oEB— Alex Richter-Boix (@BoixRichter) August 8, 2019
Did you know that the swell shark (Cephaloscyllium ventriosum) glows in the dark? This is fluorescence, different than bioluminescence seen in many deep sea animals! pic.twitter.com/yJmf97FJVK
— Jaida Elcock (@soFISHtication) June 11, 2019
Aquest mecanisme també es troba present al sistema nerviós central i immune en altres animals marins. Però, és completament diferent del d'altres criatures bioluminescents com les meduses o els coralls. Utilitzen proteïnes fluorescents verdes per a convertir la llum blava de l'oceà en altres colors.
En el cas d'aquests taurons, es tracta d'un procés invisible a simple vista, ja que la fluorescència no es va descobrir fins al 2014, però que entre ells sí que poden veure'l. Els experts creuen que es tracta d'un llenguatge visual secret que només aquestes espècies poden entendre, ajudant-los a caçar i aparellar-se. "Tenen una visió completament diferent del món on es troben a causa d'aquestes propietats biofluorescents que exhibeix la seva pell i que els seus ulls poden detectar", va explicar Jason Crawford, coautor de l'estudi.
Les altres utilitats de la biofluorescència
D'altra banda, els investigadors també creuen que els metabòlits podrien ajudar a aquests taurons a estar més sans, ja que van observar que estan més nets que de costum, perquè la seva pell està lliure de bioincrustacions, que és l'acumulació indesitjable de microorganismes com plantes i algues.
#TiburonesEnChile: Cephaloscyllium ventriosum o Tollo hinchado. Max. 1m de largo y vive en fondos rocosos costeros. pic.twitter.com/XIpaGYfLLR
— Pablo el mako (@Pablothemako) May 15, 2016
“Aquests taurons viuen al fons de l'oceà, tot i això, no veiem cap bioincrustant, per la qual cosa això podria ajudar a explicar una altra característica sorprenent de la pell del tauró”, va dir Gruber, coautor de l’estudi. “Aquest estudi obre noves preguntes relacionades amb la funció potencial de la biofluorescència al sistema nerviós central, la resistència a les infeccions microbianes i la fotoprotecció”, afegeix.
Els investigadors també creuen que estudiar en profunditat les tècniques bioluminescents dels animals marins podria conduir a noves tècniques d'imatge.