Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'un noi estirat al sofà amb auriculars i usant l'ordinador, i una rodona amb un lladre a dins

Mitja Espanya en alerta per una estafa massiva: caure és molt fàcil

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerten de les estafes que més es repeteixen entre els delinqüents

Al món digital, les estafes estan a l'ordre del dia. Ara, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat de quatre tipus de frau que estan en auge.

Conèixer aquestes estafes i saber com protegir-te és crucial per evitar ser víctima de fraus. I és que els delinqüents utilitzen tècniques cada cop més professionals per robar les dades i els diners de les seves víctimes.

Aquestes són les estafes massives que més es repeteixen

Les estafes en línia solen ser les preferides dels ciberdelinqüents per enganyar les víctimes. Conèixer-les és vital per evitar caure en elles.

Un home treballa amb el seu ordinador, i al cercle, un mòbil amb la pantalla de Google i un cadenat
Els estafadors utilitzen les tècniques en línia per robar les dades i els diners de les seves víctimes | Getty Images, PixaBay

Phishing

En aquest sentit, una de les que més es repeteixen és el phishing. Aquesta tècnica aprofita la filtració de les dades de la persona per enviar un correu electrònic fals. S'hi suplanta la identitat d'una empresa coneguda amb l'objectiu de robar les dades i els diners de l'usuari.

Smishing

Una altra de les tècniques més conegudes és el smishing, que es basa a enviar un SMS fals. En aquest, els estafadors també es fan passar per una empresa coneguda afegint-hi un enllaç fraudulent.

Si feu clic en aquest tipus d'enllaços, s'accedeix a una web falsa. S'hi sol·licita informació personal de la víctima i fins i tot les claus bancàries.

Vishing

El vishing és una altra tècnica d'estafa en auge. És molt semblant a les anteriors, però aquí el delinqüent truca la víctima suplantant la identitat d'una empresa. També sol·licita les dades bancàries per solucionar algun problema.

Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
Alguns estafadors prefereixen dur a terme els seus enganys per via telefònica | Getty Images

Spoofing

D'altra banda, cal destacar que hi ha vegades que els delinqüents estan molt ben preparats. Per dur a terme les seves estafes coneixen tota la informació i utilitzen un llenguatge tècnic que pot semblar real. Aquesta és la tècnica coneguda com a spoofing.

Com protegir-te aquestes estafes massives

A més d'alertes sobre aquestes estafes massives, des de l'OCU també llancen una sèrie de recomanacions per no caure-hi. Les més importants són les següents:

  • No obris emails o SMS de números o origen desconeguts.
  • Si obres el correu o missatge assegura't de no fer clic a l'enllaç.
  • Si tens dubtes truca a l'empresa que correspongui i consulta sobre la veracitat de l'email o el missatge.
  • Si us truquen demanant dades bancàries, tingueu en compte que cap empresa o entitat bancària truca per sol·licitar aquest tipus d'informació.
  • Practica l'egosurfing buscant el teu nom a Internet per comprovar quin tipus d'informació hi ha publicada.