Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona amb un telèfon mòbil.

«El meu mòbil no té cobertura»: Alerta per l'estafa imparable que avança per Catalunya

Aquesta és la nova tècnica amb què els estafadors accedeixen al teu compte bancari

Pagar a través del mòbil s'ha convertit en una moda cada cop més estesa per tot arreu. Per aquest motiu, els bancs uneixen forces perquè els consumidors no acabin caient a les estafes més comunes, cada cop més sofisticades.

Tot i això, malgrat tota la seguretat de què disposen, el cert és que, avui dia, els estafadors segueixen a l'ordre del dia. Ara, hi ha una nova alerta de la qual cal estar pendent per estalviar-nos problemes amb els nostres diners.

A mesura que la seguretat avança, també ho fan els mètodes dels qui desitgen apoderar-se dels diners aliens. Per això, conèixer les últimes estafes és primordial per estar atents i per no deixar que entrin al nostre compte corrent.

Aquesta és la nova estafa de què cal estar pendent

Tot i que els fraus són una cosa que sempre ha existit, les noves tecnologies han obligat els estafadors a ser cada cop més professionals. Així ho adverteix l'Institut Nacional de Ciberseguretat o INCIBE, que ara alerta sobre una estafa nova.

Persona enviant un missatge per whatsapp
El 'swapping' és una nova estafa que s'ha posat de moda | GETTY IMAGES

Es tracta del swapping , un mètode a través del qual els estafadors es fan amb un duplicat de la targeta SIM del telèfon de l'estafat. L'objectiu és poder desviar la confirmació de compra a què obliga el banc a un altre telèfon. D'aquesta manera, aconsegueixen dur a terme moviments amb el compte bancari de la víctima sense tenir-ne l'autorització (encara que el banc no ho sàpiga).

Un exemple real compartit per l'INCIBE

El mateix INCIBE, per mostrar fins on pot arribar aquesta estafa, ha decidit publicar el cas d'Alberto, que va ser estafat mitjançant aquesta tècnica. Alberto, responsable de vendes en una empresa petita, es va despertar un matí i va veure que el mòbil no tenia cobertura ni connexió de dades. No obstant això, no li va donar gaire importància al tema.

Després de connectar el mòbil a una xarxa Wi Fi, va començar a rebre missatges de l'aplicació del banc. Així va poder comprovar que hi havia moviments de transferències i compres realitzades amb la targeta corporativa. Però, la targeta es trobava a la seva butxaca.

Després d'esbrinar què havia passat, la companyia telefònica li va informar que havia sol·licitat un duplicat de la targeta SIM. Per això, la targeta que tenia al telèfon havia estat inhabilitada. El problema era que ell mai havia fet això.

Alberto es pregunta com els estafadors podien haver sol·licitat aquest duplicat sense que ell en donés el consentiment. La resposta és molt senzilla: recollint dades sobre el número de targeta, domicili i DNI, entre d'altres.

Què cal fer per evitar l'estafa coneguda com a swapping?

Ara que ja saps més sobre aquesta nova estafa, coneguda com a swapping, cal saber què pots fer per evitar caure en el frau. Seguint aquests passos, els estafadors tindran menys oportunitats per arribar a tu.

1. Connecta't a una xarxa segura

En primer lloc, assegureu-vos de connectar els vostres dispositius sempre a xarxes segures. A més, és millor evitar les xarxes públiques, sobretot, si no es prenen algunes precaucions. D'altra banda, en el cas que detectis qualsevol tipus d'anomalia amb la teva xarxa de telefonia, el millor és trucar a la companyia per veure què ha pogut passar.

Persona amb un mòbil
És important diferenciar les xarxes que són segures de les que no ho són | GETTY IMAGES

2. Compte amb els SMS

Una altra de les coses amb què cal anar amb compte és amb els SMS que reps, així com amb els correus electrònics. A través d'ells, és fàcil ser víctima de smishing o pishing perquè l'estafador aconsegueixi les teves dades.

3. Activa la verificació en dos passos

Una bona manera de no caure en aquest tipus d'estafes és activar la verificació en dos passos sempre que puguis. Per fer-ho, pots utilitzar Google Authenticator o Authy, entre d'altres. Així, afegireu una capa de seguretat a les vostres aplicacions.

4. Altres punts a tenir en compte

A més, també has de tenir en compte la importància de tenir contrasenyes segures i diferents per a cadascuna de les pàgines que visitis. Assegureu-vos, així mateix, d'anar-les canviant de manera freqüent. D'altra banda, mai no obris cap enllaç que pugui ser sospitós ni tampoc et descarreguis contingut estrany als teus dispositius.

Això és el que has de fer si has estat víctima d'aquesta estafa

Si has estat víctima d'aquesta estafa, el primer que heu de fer és contactar amb la vostra companyia de telèfon per anul·lar el duplicat de la SIM, per recuperar el mòbil. A més, també has de contactar amb el teu banc per anul·lar les operacions il·legítimes. En aquest punt, és important també que bloquegis els teus moviments bancaris futurs fins a aclarir què ha passat.

Una bona idea és canviar les contrasenyes dels teus llocs i comprovar si a les xarxes socials també han publicat contingut en el teu nom de forma fraudulenta. Finalment, guarda totes les proves i denuncia el que ha passat a la Policia o la Guàrdia Civil. Així, podran obrir una investigació.