Les 5 coses que sí es podran fer per Nadal tot i les restriccions

Per ara, tot és conjectural i podria canviar d'aquí als dies festius de Nadal

Imatge de gent passejant per la Rambla decorada per NadalEspanya viurà enguany un Nadal poc habitual | Catalunya Diari

De moment, la ciutadania catalana ja celebra la reobertura de bars i restaurants a partir del dilluns, que, gràcies a la insistència del sector de l'hostaleria, constarà d'un horari menys restrictiu que el que va voler imposar el Govern abans del canvi de plans. Així mateix, els establiments podran tancar a partir del dilluns a les 21.30 hores. No obstant això, moltes altres de les mesures restrictives no ajudaran a la recuperació econòmica dels sectors més enfonsats, ja que el desplaçament comarcal no estarà permès durant els caps de setmana fins a la quarta fase, i per a això, fins i tot en el millor dels casos, encara queda molt.

Ara bé, una altra de les grans preocupacions, i amb raó, dels ciutadans és la celebració de les festes de Nadal, que són potser més importants en el present que mai després de la tragèdia esdevinguda per la pandèmia. La privació de veure els seus familiars espanta els espanyols, de manera que els governs autonòmics han promès fer el possible per a estudiar com relaxar algunes de les mesures eventualment de cara a les dates assenyalades com Nadal o Any Nou.

Amb tot, de moment tot és conjectural per l'evident incertesa que suposa prendre mesures un mes abans de les festes durant la present pandèmia. Ara com ara, les preguntes que més es formulen, i les seves respectives respostes, en referència al nostre Nadal són les següents:

Puc anar a passar el dia de Nadal a Madrid amb la meva família?

Bé, malgrat que en aquests casos es té sobretot en compte la situació de la comunitat des d'on es viatja i no tant quin és el destí, aquesta última dada anirà en conjunció amb l'origen del nostre desplaçament per a poder saber si podem marxar o no. Així que, de moment, caldrà esperar a veure quines restriccions té Madrid —o qualsevol altra comunitat on es vulgui anar— per a assegurar-nos que hi podem viatjar.

Ara bé, a Catalunya, si els terminis compleixen el que es preveu, les dates estaran dins del marc de la tercera fase de la desescalada i per tant serà possible desplaçar-se a qualsevol municipi, sempre que aquest estigui dins de la comunitat autònoma.

Tanmateix, i això és d'extremada importància, el toc de queda continuarà vigent, així que o bé s'haurà d'estar a casa a les 22.00 hores, o bé caldrà dormir en el domicili aliè. En referència a aquest últim punt, el vicepresident Aragonès ha assenyalat que durant la próxima setmana valoraran modificar el marc del toc de queda per a algunes de les dates assenyalades perquè els catalans puguin tornar a les seves cases a altes hores de la nit o de matinada.

Es podran fer les compres nadalenques als centres comercials?

La resposta és sí. Els centres comercials podran obrir amb una limitació del 30% a partir del 7 de desembre. A partir del 4 de gener, data en què entrarem en la quarta fase, l'aforament serà del 50%.

I si volem anar a esquiar dins de Catalunya?

Ja que a Catalunya no hi haurà restriccions per a l'activitat esportiva a l'aire lliure, a partir del dilluns esquiar ja estarà permès. No obstant això, l'aforament màxim permès serà del 70% i amb la presa prèvia de la temperatura.

Hi haurà missa del gall?

Lamentablement, la missa del gall haurà de canviar la seva hora habitual de mitjanit a causa del toc de queda que obliga al confinament domiciliar de 22.00 a 6.00 hores. No obstant això, les cerimònies religioses es podran celebrar sempre que compleixin l'horari i amb una limitació d'aforament del 30% fins al tercer tram, així que si s'avança la missa del gall a una altra hora, les esglésies podran estar ocupades fins a la meitat del seu aforament.

I la Cavalcada de Reis?

Encara que el 6 de gener ja estarem en el quart tram del confinament, el Procicat ha manifestat que enguany no es podrà celebrar.


Comentaris

envia el comentari