Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´un portàtil i un router en un menjador i una altra imatge d´una dona amb gest preocupat davant d´un ordinador

El motiu pel qual hauries de desactivar ja una opció al teu mòbil: alerta

Encara que el WiFi pot tenir molts beneficis, la veritat és que també cal anar amb compte en utilitzar-lo

Actualment, la connectivitat és essencial. No obstant això, mantenir el WiFi del dispositiu sempre encès pot exposar-te a diverses estafes i problemes.

Per això, els experts han compartit les tres raons per les quals hauries de desactivar el WiFi del teu telèfon mòbil quan no l'estiguis utilitzant.

Xarxes WiFi Públiques: un risc constant

Les xarxes WiFi públiques, com les que trobes a cafeteries, aeroports i centres comercials, són un blanc fàcil per als ciberdelinqüents. Aquestes acostumen a ser menys segures i poden ser utilitzades per fer estafes. Els hackers poden interceptar la informació que envies i reps, incloent-hi contrasenyes, dades bancàries i correus electrònics.

Muntatge dun ordinador portàtil i una rodona amb el començament del link duna pàgina web
Aneu amb compte en navegar fent servir xarxes WiFi públiques | Pexels

Desactivar el WiFi del dispositiu quan no ho necessitis és una mesura preventiva eficaç. En fer-ho, reduiràs significativament el risc que la teva informació personal sigui interceptada per tercers malintencionats.

El perill de les xarxes WiFi trampa

Una altra tàctica comuna utilitzada a les estafes és la creació de xarxes WiFi falses. Aquestes xarxes, també conegudes com a "Evil Twin", imiten xarxes legítimes per enganyar els usuaris i fer que s'hi connectin. Un cop connectat, el hacker pot accedir al dispositiu i robar informació sensible.

Per evitar caure en aquest parany, és crucial desactivar el WiFi del teu mòbil quan no estiguis a casa o en una xarxa de confiança. A més, sempre verifica el nom de la xarxa abans de connectar-te i evita les que no reconeguis.

Consum de bateria i dades: un problema addicional

Encara que no està directament relacionat amb les estafes, mantenir el WiFi encès consumeix bateria i dades. Molts dispositius mòbils busquen constantment xarxes WiFi disponibles, cosa que pot esgotar la bateria més ràpid. A més, algunes aplicacions poden actualitzar-se automàticament quan estan connectades a una xarxa WiFi, consumint dades sense que te n'adonis.

Mans d'una persona amb les ungles pintades de blau, escrivint en un mòbil
A més de facilitar possibles estafes, tenir el WiFi activat us farà gastar més bateria | Getty Images

Desactivar el WiFi del vostre telèfon no només us protegeix de possibles estafes, sinó que també ajuda a conservar la bateria i a controlar l'ús de dades. És una pràctica senzilla que pot tenir múltiples beneficis per al dispositiu i la seguretat.

Altres consells per protegir-te d'aquestes estafes

Desactivar el WiFi del telèfon quan no ho necessitis és molt important. Tot i això, hi ha altres mesures que pots prendre per protegir-te d'aquestes estafes relacionades amb el WiFi:

  • Fes servir una VPN: una Xarxa Privada Virtual (VPN) encripta la teva connexió, fent més difícil que els hackers interceptin la teva informació.
  • Actualitza el teu programari: mantingues el teu sistema operatiu i aplicacions actualitzades per protegir-te contra vulnerabilitats conegudes.
  • Configura el teu WiFi de casa: assegura't que la teva xarxa domèstica estigui protegida amb una contrasenya forta i utilitza xifrat WPA3 si és possible.