Margarita del Val al seu despatx

Els dos moments de risc que encara hem de superar segons Margarita del Val

S'acosten dues dates que podrien disparar els contagis de coronavirus

La viròloga del CSIC, Margarita del Val, ha llançat una clara advertència davant la imminent arribada de dos moments de risc que seran decisius en l'evolució de la pandèmia. Tot i que la incidència del coronavirus al nostre país s'ha reduït de manera notable gràcies a la nostra elevada taxa de vacunació, el virus continua present i circulant entre nosaltres.

Molts països d'Europa estan sent testimonis de com es disparen les dades de contagi i el nombre de morts segueix creixent a conseqüència del negacionisme. Fins i tot a Àustria, on la taxa de vacunació no supera el 65%, ja han pres mesures dràstiques després de decretar un confinament per als no vacunats.

Un home, vacunat a Barcelona (24/03/2021).
L'alta taxa de vacunació a Espanya ens ha permès tenir una evolució de la pandèmia més positiva que altres països europeus | GTRES

Davant d'aquesta situació, l'experta ha insistit en la seva preocupació per la població de més edat que ha decidit no vacunar-se al nostre país. Ells són els més vulnerables perquè tenen risc de patir un quadre mèdic greu i, fins i tot, morir, per la qual cosa considera fonamental que rebin almenys una dosi de la vacuna.

«Hi ha persones de més de 40 anys que no s'han vacunat i no sabem si això és suficient per no entrar en una espiral com la de l'any passat. Cal concentrar-se en aquells que no estan vacunats. Han de rebre almenys una dosi perquè són els que poden emmalaltir greument», assenyalava la investigadora del CSIC al programa 'La Roca' de La Sexta.

Margarita del Val adverteix sobre els dos moments de risc que s'aproximen

Tot i la seva advertència, Del Val no dubta a fer una valoració «positiva» de l'evolució de la pandèmia a Espanya. Especialment si establim la comparació amb la situació que es viu a altres països d'Europa.

«A Espanya, hem vacunat un percentatge altíssim d'aquesta població, mentre que països com Holanda o Alemanya tenen 15 o 20 vegades més persones d'aquest tram d'edat que no estan vacunades. És una diferència tremenda perquè ells són els que causen onades de mortalitat. Hem vacunat més que Holanda o Alemanya, però estem prou vacunats?», es pregunta la investigadora alarmada.

Però, més enllà de la preocupació pels no immunitzats, Margarita del Val ha mostrat el seu temor davant la imminent arribada de dues dates crucials per a l'evolució de la pandèmia.

«Tenim davant nostre la situació que va pujar el 2020 l'onada tràgica de l'hivern, que van ser les compres del 'Black Friday' i les de Nadal. Va ser quan van començar a pujar els contagis i després es va unir amb els sopars nadalencs», assegurava l'experta davant Nuria Roca.

Diverses persones amb gorres de Santa Claus sopant al voltant de la taula
Margarita Del Val adverteix sobre els riscos que implica el Nadal | iStockPhoto (DisobeyArt)

La viròloga del CSIC demana extremar la cautela durant el 'Black Friday' i Nadal

Durant la seva intervenció a La Sexta, Margarita del Val ha volgut fer una crida a la població perquè extremi les mesures sanitàries durant les pròximes celebracions.

«Cal anar amb compte durant les compres nadalenques, quan entrem a interiors i no ventilem o no filtrem l'aire. També amb les aglomeracions en exteriors sense mascareta», advertia l'experta.

Carrer de Madrid ple de gent
Les aglomeracions pel 'Black Friday' i Nadal alerten els experts | EFE

La viròloga del CSIC considera que tant les compres del 'Black Friday' com les nadalenques suposen un risc molt gran que cal evitar amb responsabilitat individual i precaució.

A més de l'ús de la mascareta, la distància de seguretat i la ventilació constant dels espais tancats són factors crucials per evitar l'expansió del virus, independentment de si estem vacunats o no.