El món de l'esport torna a dirigir-se als tribunals per mantenir la seva activitat. Federacions i entitats han presentat aquest dilluns un recurs al TSJC en contra de la decisió del Govern que atura tota la competició esportiva i tanca equipaments i han demanat l'adopció de mesures cautelars.
El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, ha considerat «errònia» la decisió de la Generalitat i ha defensat que l'esport organitzat «ha fet bé la feina» i s'ha d'entendre com un «bé essencial» per a la ciutadania. A més, ha insistit que el sector és segur i ofereix més traçabilitat i rigor que si l'esport es fa igualment per lliure però sense mesures ni controls.
El president de la UFEC s'ha referit, en aquest sentit, a dades del ministeri de Sanitat i ha assenyalat que les activitats esportives només són el 0,28% dels brots des de l'inici de la pandèmia.
Segons ell, el sector té els mateixos arguments que quan ja va sol·licitar cautelars a l'estiu i el tribunal els va donar la raó però aquest cop «reforçats» per les dades sobre el risc de contagi. Per això, Esteva s'ha mostrat optimista en relació amb el recurs presentat al TSJC: «Tenim confiança que puguin mirar-ho amb els mateixos ulls».
Pèrdua de la traçabilitat fora de l'esport organitzat
En prohibir els centres organitzats, ha denunciat, «es perd la traçabilitat» dels contagis i es continua fent esport de forma desorganitzada. De fet, Esteva s'ha referit a partits de vòlei, bàsquet o «massificacions» de gent corrent per la Barcelona com a exemples recents que ha vist d'això.
«Demanem una reflexió a la Generalitat perquè entengui que som part de la solució i no del problema», ha dit. A banda, ha recordat que a la resta de l'Estat els centres esportius no han tancat i per això ha reivindicat que a Catalunya també es preservi l'activitat.
Esteva també ha avisat de «l'alarma social» en el món esportiu per l'impacte econòmic de les mesures. Els efectes, ha dit, seran «devastadors» per a treballadors i empreses.
Josep Viladot, president de Gestiona, l'associació catalana d'entitats de gestió d'instal·lacions esportives públiques, ha valorat el paper de les instal·lacions, per exemple, en la recuperació de persones que han passat la covid.
A més, també ha destacat que darrere de cada centre municipal hi ha un «projecte social molt important». S'ha referit, en aquest sentit, a programes d'integració o activitats per a nens.
El sector necessitaria una injecció de 1.000 milions d'euros per passar la crisi
Per la seva banda, Oriol Serra, del clúster de la indústria de l'esport Indescat, ha assegurat que la indústria està «tocada de mort». «Ara ja estem a l'UCI», ha indicat Serra avisant que costarà molt que el sector se'n surti. De fet, estimen que l'impacte en la facturació per 15 dies de tancament serà d'uns 58 milions d'euros.
De fet, Gerard Esteva ha denunciat que a Catalunya, a diferències d'altres llocs d'Europa, s'hagi suspès part de l'activitat esportiva o s'hagin tancat equipaments però sense oferir els mateixos recursos o ajuts.
«Prenem mesures que la resta d'Europa pren quant a les prohibicions però no pel que fa a les indemnitzacions», ha dit. Segons Esteva, el sector necessita una injecció de 1.000 milions d'euros per passar la crisi i només té comunicats de forma «extraoficial» uns 10 milions d'euros per a les entitats esportives, que no pal·liarien «ni de bon tros» la situació «d'ofec econòmic» que estan patint.