Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diverses monedes d'euros a una mà, una altra imatge de dos bitllets de 5 euros i una darrera imatge d'una dona amb gest sorprès

Amb aquesta moneda de 50 cèntims et pots pagar una escapada de cap de setmana

Les peces menys pensades, aquelles que portes a les butxaques cada dia, poden convertir-se en exemplars buscats i molt ben pagats

La numismàtica està recuperant un interès important a Espanya. Moltes persones estan reparant en el potencial ocult que poden allotjar les monedes més comunes. L'auge dels pagaments amb targeta de crèdit és innegable, i fins i tot ja es poden fer amb el dispositiu el mòbil.

Tot i això, el descens gradual de les transaccions en efectiu no han de restar rellevància al valor que pot adquirir els diners en metàl·lic. Les monedes poden tenir un preu inversemblant amb el pas del temps, ja sigui per errors gairebé imperceptibles com per la història que té al darrere.

Les monedes de 50 cèntims més buscades

Un exemple són les monedes de 50 cèntims del 1892, encunyada en plata, i la peculiar edició del 1949 amb un forat al centre. Aquestes peces, a més de ser especials, es poden convertir en béns molt preuats.

Poden vendre's per quantitats que oscil·len entre els 900 i els 2.200 euros. Fins i tot una moneda més recent, com la del 1999 amb Miguel de Cervantes al revers, pot tenir un valor considerable per un curiós error. Es pot pagar fins a 1.500 euros.

La moneda de 50 cèntims de 1949
La moneda de 50 cèntims de 1949 | fuenterebollo.com

L'estat de conservació d'aquestes monedes és fonamental per determinar-ne el preu al mercat numismàtic. Les cases de canvi tradicionals no són gaire exigents en aquest sentit, però els col·leccionistes i les plataformes especialitzades reconeixen un valor extra. Aquests elements són recompensats adequadament.

Si en algun racó de casa trobes alguna d'aquestes monedes, acudeix ràpidament a un professional. La venda d'una peça cobejada pot atorgar un premi a moltes famílies, que poden gaudir d'una escapada un cap de setmana que sempre és benvinguda. I els diners sempre saben millor quan s'obtenen de forma sobtada i imprevista.

El valor d'aquestes monedes posa en relleu que els tresors més sorprenents es poden trobar als llocs més inesperats. Una simple moneda de 50 cèntims, que pot estar a les teves butxaques durant molts dies, es pot convertir en un premi semblant al de la loteria. També n'hi ha d'altres de 20, o fins i tot 5 o 1 cèntim, que poden adquirir un preu impressionant.

La numismàtica és un estil de vida, una passió compartida per milers de persones. Perquè darrere d'una moneda, a priori insignificant, hi pot haver una història i un potencial que esperen veure la llum.