La numismàtica és una de les passions més esteses per tot el món. El col·leccionisme de monedes i bitllets cada cop té més adeptes a causa del valor que guarden moltes de les peces que es poden trobar per tot el món.
Ara, amb el pagament amb targeta sent cada cop més popular, sembla que els diners en metàl·lic estan perdent facultats. Malgrat això, no passa així per als col·leccionistes, que sempre busquen trobar la peça de més valor de la història.
En aquest cas, la tenim més a prop del que puguis pensar. Es tracta d'una moneda espanyola que ha triomfat a les subhastes a causa del seu significat històric, però també per la seva raresa. S'ha convertit en una peça molt especial.
Aquesta és la moneda espanyola més valuosa
Si cerques una peça especial, t'interessa conèixer la moneda espanyola més valuosa. Es tracta del centè segovià, una peça encunyada al Reial Enginy de Segòvia durant els regnats de Felip III, Felip IV i Carles II.
Els centens són monedes d'or conegudes per ser les més grans encunyades a Europa. De les mateixes es van encunyar les sèries del 1609 i del 1633, i de cadascuna d'aquestes sèries només se'n van fer set peces, segons expliquen a Numismàtica Espanyola. És per això que tenen ara tant valor, ja que són peces molt difícils de trobar.
A l'època, és probable que només s'utilitzessin com a símbol d'estatus i riquesa pel seu gran valor. Així mateix, era habitual que es premiessin els nobles durant el regnat de Felip III lliurant-li una d'aquestes monedes especials.
Aquestes estan decorades amb la creu de Jerusalem i també un altre gran símbol, l'escut dels territoris de la Monarquia Hispànica. A més, a les de 1609, al seu lateral es pot veure la frase "Phillipus III Dei Gratia", o el que és el mateix, "Felip III per la gràcia de Déu".
El centè és una de les monedes més cares del món
D'altra banda, seguint la Pragmàtica de la Nova Estampa, per encunyar aquestes monedes calia la llicència expressa del rei. La raó és que no estaven previstes dins de la legislació monetària de l'època, i per la qual n'hi va haver tan poques.
Un dels centens segovians del 1609 es considera la moneda més cara del món. El 2009, una d'aquestes monedes es va subhastar per 800.000 euros. Va acabar sent comprada per gairebé un milió d'euros, per un milionari suís.
Avui dia, sembla que el preu ha augmentat, ja que la peça ha arribat a ser taxada en ni més ni menys que 2.000.000 d'euros. Sens dubte, un valor molt interessant.