Mont-roig del Camp celebrarà una consulta ciutadana per decidir si canvia el nom del municipi

És una de les mesures recollides dins del Pla Estratègic 2020-2030. Un grup de veïns presentarà prop de 300 signatures a l'Ajuntament a favor d'incorporar Miami al topònim oficial

Miami Platja és el nucli més gran de Mont-roig del Camp. | Cedida

Mont-roig del Camp podria canviar el seu topònim oficial en els pròxims anys. Aquesta és una de les demandes sorgides de la ciutadania que s'han recollit dins del Pla Estratègic 2020-2030 que es va aprovar el passat mes de maig i que es presentarà en una sessió informativa el pròxim 19 de novembre a la Casa Club Bonmont. En paral·lel, un grup de veïns ha engegat una campanya de recollida de signatures per tal d'incorporar Miami Platja al nom oficial del terme municipal.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La consulta per escollir un nou nom o mantenir l'actual, entre 2022 i 2023

El canvi de nom, emmarcat dins de la definició de la identitat del municipi, és una de les accions fixades amb el nivell de prioritat màxima dins del Pla Estratègic i preveu decidir-se mitjançant un procés participatiu. Així, segons les previsions inicials, durant els anys 2020 i 2021 es convocaran una sèrie de tallers amb associacions i diferents agents del municipi per tal de recollir les possibilitats de nomenclatura. Posteriorment, es durà a terme una consulta ciutadana entre 2022 i 2023 per tal de decidir entre un nou nom o mantenir l'actual.

Cal recordar que aquesta mesura ja formava part de l'agenda del govern en l'anterior mandat. El Pla d'Acció Municipal 2016-2019 preveia la celebració d'una consulta per incorporar el nom de Miami al de Mont-roig amb l'objectiu de «donar una projecció exterior més potent a la marca de ciutat». Tot i això, la proposta no s'ha arribat a executar. Fonts de l'equip de govern recorden que tant el PAM com el Pla Estratègic es van aprovar per plenari amb un únic vot en contra. Tot i que no especifiquen una data concreta, des del govern apunten que la celebració d'aquesta consulta «és un mandat del ple i per tant en algun moment s’abordarà». 

  

Recullen prop de 300 signatures per incloure el nom de Miami al topònim oficial

El canvi de nom és una de les inquietuds que es van recollir de forma reiterada durant el procés de participació per elaborar el Pla Estratègic dels pròxims 10 anys. La demanda es produeix bàsicament per part d'alguns habitants de Miami Platja. Recentment, un grup de veïns d'aquest nucli ha engegat una recollida de signatures per tal de canviar el nom de Mont-roig del Camp pel de Mont-roig Miami.

La proposta busca el reconeixement de Miami i «pretén deixar enrere la història de divisió i confrontació entre els dos nuclis i donar reconeixement al nostre, com a part integrant del nom del municipi». En dues setmanes, s'han assolit gairebé 300 signatures que pròximament faran arribar al consistori. «Volem que l'Ajuntament compleixi amb el que va dir ara que estem acabant el 2019. La idea va sorgir l'any 2016 per part de la gent i es va incorporar al PAM que van aprovar tots els partits menys un. Ara presentarem aquestes signatures com a recordatori que el tema segueix pendent. Volem que es reconegui la importància que té Miami», explica a TarragonaDigital un dels impulsors de la proposta, José Luis Liébana.

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«És una millora pel conjunt del poble», defensa aquest veí de Miami Platja. «El canvi de nom no va en contra de ningú, només pretén sumar i que es reconegui el pes específic que té Miami dins del municipi, a més de la importància més gran que té de cara a l'exterior», apunta. Un cop es defineixi el nou nom, la seva aprovació hauria de passar pel plenari i la tramitació continuaria després a la Generalitat, amb un termini màxim de tres mesos per aprovar o denegar el canvi del topònim oficial.

Imatge rotonda Miami Platja.
Lletres lluminoses de Miami Platja en una de les rotondes del municipi. | Ajuntament de Mont-roig del Camp

Cal recordar que el terme Mont-roig Miami ja és utilitzat per l'Ajuntament en les accions de promoció turística del municipi. Existeixen precedents al territori sobre la suma de noms dins de la nomenclatura oficial derivada del creixement desigual d'un nucli de població respecte al seu nucli originari. Sense anar més lluny, l'Hospitalet de l'Infant es va incorporar al topònim de Vandellòs l'any 1990. Un altre cas similar es va viure a Vila-seca a la dècada dels 80, quan el municipi va passar a dir-se Vila-seca i Salou, un nom que es va mantenir fins al moment de la segregació del segon, l'any 1989. 

Més de la meitat de la població de Mont-roig es concentra al nucli Miami Platja

Dels 11.800 habitants censats en l'actualitat a Mont-roig del Camp, més de la meitat viuen al nucli i les urbanitzacions de Miami Platja. Concretament, unes 6.600 persones viuen durant tot l'any al nucli de Miami (3.300 a Mont-roig i 1.900 a les Pobles), segons les dades de l'Institut Català d'Estadística. A més, donada la gran presència d'apartaments i cases de segona residència en aquest nucli litoral, durant l'estiu la població flotant al municipi s'enfila fins als 80 o 90.000 habitants.


Comentaris

envia el comentari