Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les Agudes

El Montseny, Reserva de la Biosfera

La situació privilegiada del Parc Natural del Montseny produeix un paisatge únic i incomparable al nord-est de Catalunya

El Massís del Montseny forma part de la serralada prelitoral de Catalunya. S'inclou en els termes de divuit localitats de tres comarques (Osona, la Selva i el Vallès Oriental) i de dues províncies (Girona i Barcelona). El 2014 les més de 50.000 hectàrees del Parc Natural del Montseny s'esdevenen Reserva de la Biosfera.

El Parc Natural del Montseny

La situació privilegiada del Parc Natural, entre gran varietat d'hàbitats i climes, fa que tres ecosistemes convisquin al Montseny:  mediterrani, atlàntic i eurosiberià.  La serralada la formen tres conjunts muntanyosos coronats pel Turó de l'Home, les Agudes, el Matagalls i el Pla de la Calma.

Entre la flora, pinedes i alzinars en les parts baixes i de clima mediterrani i rores, faigs i avets en les parts més altes per damunt dels 1000 metres. Entre la fauna, les espècies típiques del bosc mediterrani com senglars, guineus i genetes i també el tritó del Montseny, l'única espècie endèmica de vertebrat a Catalunya.

Hi trobem vestigis de  poblament des de temps prehistòrics a Aiguafreda, el Brull, Montseny, Sant Marçal, a la serra d'Arca o a les Pinedes. El Montseny també ofereix una gran riquesa patrimonial medieval a San Pere Desplà, a la Móra o a Sant Marçal o a l'impressionant castell gòtic de Montsoriu.

El 85% del territori del Parc és propietat privada i l’activitat agrícola, ramadera, forestal i del sector serveis, font de riquesa per als seus habitants.

Pantà de Santa Fe del Montseny
Pantà de Santa Fe al Montseny | Viquipèdia

Els punts d'interès del Montseny

Aiguafreda de Dalt. Lloc simbòlic i origen històric de la regió, està catalogat com a bé cultural d'interès local. Consta d'un seguit d'edificis i patrimoni d'entre els segles VIII i XVIII i és un punt de referència del Montseny.

Parc Etnològic del Tagamanent. Situat a l'oest del pla de la Calma, el conjunt monumental del Tagamanent inclou una església romànica, la masia Bellver, la Casa Museu l'Agustí així com el punt d'informació del Parc Natural.

Sant Marçal. Antic temple i monestir benedictí i naixement del riu Tordera, a la propera Font Bona.

El Montgròs. Una fortificació ibèrica i un dels assentaments més destacables d'aquesta civilització a Catalunya. Es troba al sud-est del Brull i garantia el control de la plana de Vic.

Riera de Gualba. Des del pantà de Gualba i al costat d'una gran fageda, la riera recull aigües del Tordera i del pantà de Santa Fe.

Sant Elies. Una petita ermita a més de 1.000 metres al capdamunt d'un promontori amb el mateix nom, escenari de múltiples aplecs i romeries.

Castell de Montsoriu. Es tracta de la fortalesa gòtica més important de Catalunya i va ser la residència del noble Bernat de Cabrera durant el segle XIV. Es composa de tres recintes emmurallats i una torre de guaita.

Vall de Santa Fe. En el camí del Turó de l'Home trobem aquest paratge de faigs i avets que formen un dels boscos més màgics del Montseny.

Collformic. A més de mil metres d'altitud i al poble del Brull,s'estén aquest prat verd que esdevé el millor mirador possible sobre el Parc Natural del Montseny.

Masia Mariona. Oficina del Parc Natural, aquest mas datat el 1926 és seu de l'exposició permanent sobre l'obra científica de Rafael Patxot.

Fulles taronjes d'un arbre
La tardor és una de les millors èpoques per visitar aquest parc | Getty Images

Informació pràctica per visitar el Parc Natural del Montseny

El Parc Natural del Montseny té dos centres de documentació i nombrosos centres i punts d’informació estratègicament ubicats i distribuïts arreu de l’àmbit del Parc, a més a més d’un gran nombre d’itineraris senyalitzats, passejades guiades, rutes teatralitzades inclusives, equipaments pedagògics i culturals, escoles de natura, àrees d’acampada i d’esplai, allotjaments, audiovisuals, exposicions permanents, mostres itinerants i publicacions divulgatives.

Els accessos al Parc són per l'autopista del Mediterrani AP-7, per la C-17 i per l'Eix Transversal C-25. També és possible arribar-hi en tren o bus, donades les bones comunicacions de la zona. Entre els molts punts d'informació l'oficina del Parc es troba a Fogars de Montclús, a Masia Mariona.