Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Mor amb 19 anys per covid a Espanya: sense patologies prèvies i sense la vacuna

En poc més d'una setmana, va empitjorar significativament i no li van poder salvar la vida

Una noia de 19 anys ha mort de coronavirus a Palma de Mallorca. Es tracta d'un d'aquests casos poc comuns, ja que la jove no presentava patologies prèvies que haguessin pogut agreujar-li els símptomes.

El Servei de Salut ha confirmat la mort de la jove. Ha sigut a l'Hospital de Son Espases, després d'haver estat ingressada una setmana abans a l'hospital de Son Llàtzer, on l'havien derivat des d'urgències, i al cap de pocs dies, va ser traslladada a la unitat de crítics de Son Espases.

La veritat és que del cas de la noia no se'n sap gran cosa. Sí que s'ha dit que, a priori, no tenia cap patologia prèvia que pogués haver empitjorat el seu estat.

També se sap que s'havia vacunat. El grup d'edat al qual pertanyia s'està inoculant ara.

Durant els dies que va estar ingressada, el personal sanitari va bolcar tots els esforços en intentar salvar-li la vida. No obstant això, la jove va acabar morint aquest mateix dissabte.

Es tracta de la persona més jove que ha perdut la vida a les Balears a conseqüència de la covid-19.  De fet, els metges van quedar molt sorpresos per l'agressivitat que el virus va presentar en el seu organisme. Hi ha hagut pocs casos similars al d'ella.

L'altra persona més jove que fins ara ha mort a les illes per coronavirus va ser un noi de 25 anys que va perdre la vida el 25 de desembre de 2020.

A aquesta noia van intentar salvar-li la vida de totes les maneres possibles, però no va poder ser. Fins i tot s'ha informat que els metges la van sotmetre a la teràpia ECMO.

Es tracta d'una tecnologia d'oxigenació de la sang amb membrana extracorpòria. Aquesta se sol aplicar quan el pacient en qüestió presenta dificultats per a respondre a altres tipus de tractament.

Durant la pandèmia, s'ha utilitzat en nombroses ocasions. Ha ajudat a salvar la vida de moltes persones, encara que aquesta vegada no ha estat possible.

Així doncs, el virus s'ha cobrat una nova víctima a les Balears, que ja suma 40 morts aquest agost. Des de l'inici de la pandèmia, a les illes han perdut la vida 898 persones.

Cal esmentar que en els últims mesos semblava que la taxa de defuncions havia baixat bastant a l'arxipèlag. Mentre que al gener se'n van registrar 140, al juny n'hi va haver cinc.

No obstant això, la cinquena onada i la nova variant delta han fet que durant els últims mesos hagin augmentat les morts per coronavirus. Al juliol se'n van registrar 18 i, des de principis d'agost, ja n'hi ha hagut 40.

Tercera dosi de les vacunes a Espanya?

Precisament, l'agressivitat d'aquestes noves variants del coronavirus ha fet que els governs es plantegin si cald aplicar una tercera dosi de la vacuna. Si més no, a la població de risc.

És un debat que a Espanya ja està sobre la taula. Malgrat que és una cosa que molts experts rebutgen, hi ha països que ja han anunciat que iniciaran el procés.

De fet, l'Agència Europea del Medicament està estudiant si serà necessari administrar una tercera dosi de la vacuna de Pfizer.

El nou escenari que han deixat les variants del coronavirus, més agressives, ha obert el dubte. I és que s'ha parlat molt del fet que les vacunes poden perdre una mica d'efectivitat contra aquestes noves soques de covid-19.

De moment, Espanya no ha pres una decisió, tot i que s'espera que en els propers mesos s'anunciï si serà necessari o no aplicar una tercera dosi.