Ma d'un bebè

Mor un bebè acabat de néixer per bronquiolitis a Salamanca

Més de la meitat dels nadons estan exposats a aquesta malaltia durant el primer any de vida

Un nadó de pocs mesos ha mort aquesta matinada a l'Hospital de Salamanca a causa d'una bronquiolitis. La direcció de l'hospital ja havia advertit fa uns quants dies de la saturació de les UCI pediàtrica i de nounats. El motiu, l'onada de bronquiolitis que afecta el país des de fa setmanes.

L'Hospital de Salamanca ha confirmat que el bebè que ha mort era positiu al virus que provoca la bronquiolitis. Es tracta del virus sincicial respiratori humà (VSRH), que les últimes setmanes està causant moltes infeccions al nostre país. També han revelat que el nadó que ha mort tenia molt pocs mesos.

L'increment exponencial d'aquest virus en els últims dies ha obligat a multiplicar les places a les UCI pediàtriques. En el cas de l'Hospital de Salamanca, de les urgències pediàtriques que arriben aquests dies, el 60% són per bronquiolitis. Hi ha una mitjana de 100 pacients diaris.

Perill de col·lapse hospitalari

Les bronquiolitis que estan arribant a les urgències dels hospitals del país amenacen de provocar el col·lapse. De tots els casos diaris que arriben, entre 4 i 6 acaben en un ingrés hospitalari. El temps d'hospitalització depèn de l'evolució de cada cas, però es pot allargar durant molts dies.

Foto d'un bebè en una incubadora
El virus afecta sobretot els bebès acabats de néixer. | Canva
 

Alguns nens arriben ràpidament al punt àlgid de la malaltia i poden abandonar el centre en poc temps. Altres estan experimentant una fase més llarga de la malaltia i triguen força dies a anar-se'n a casa. En tot cas, els hospitals estan llançant missatges d'alerta davant de possibles col·lapses.

«El creixement comença a ser preocupant», va assenyalar la direcció de l'Hospital de Salamanca fa tot just uns dies. Les infeccions respiratòries suposen un impacte important als serveis de la sanitat pública. On més s'està notant aquesta saturació és a les UCI, més que a la zona d'hospitalització.

Com detectar la bronquiolitis

La bronquiolitis sol afectar sobretot menors de dos anys. I els sis mesos són l'edat més afectada per la malaltia. És una malaltia comuna que pot desencadenar conseqüències greus. En alguns casos, com aquest nounat de Salamanca, fins i tot pot provocar la mort.

Segons estudis mèdics, més de la meitat dels nadons estan exposats a la malaltia durant el primer any de vida. Aquesta és provocada generalment per un virus respiratori. Es produeix sobretot a la tardor i hivern, i es manifesta amb diversos símptomes com refredat, congestió nasal, tos i febre.

Quan els símptomes habituals es compliquen, cal anar a urgències o al pediatre. Per exemple, si el bebè té dificultats per menjar o per beure o si la respiració es torna més lenta i dificultosa. Si el nen té menys de dotze setmanes de vida, el més probable és que tingui bronquiolitis.

La recomanació de les autoritats

La bronquiolitis ja és la primera causa d'hospitalització dels menors de dos anys. La incidència del virus s'ha disparat dels 14 casos per 100.000 habitants a l'octubre als 135 actuals. El sistema de vigilància d'infecció respiratòria aguda (Sivira) apunta que els més afectats són els menors de quatre anys.

Foto d'un metge donant la mà a una nena en un llit d'hospital.
Hi ha risc de col·lapse a les urgències pediàtriques. | Getty Images
 

Als hospitals del país s'està produint un còctel perfecte de bronquiolitis, Covid-19 i grip que amenaça amb la saturació. La Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques ha mostrat la seva preocupació per aquesta situació. També el Centre Europeu de Prevenció de Malalties (ECDC).

L'entitat europea ha recomanat que les persones amb símptomes respiratoris s'aïllin voluntàriament durant 48 hores. El virus s'estén quan entra en contacte directe amb les secrecions del nas i el coll d'algú infectat. És a dir, quan un altre nen o un adult té el virus.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp