Imatge d'arxiu del dissenyador Toni Miró

La moda catalana està de dol: mor el dissenyador Toni Miró

Nascut a Sabadell fa 74 anys, ha patit un infart aquesta passada nit

La moda catalana està de dol. El dissenyador i empresari Toni Miró ha mort aquesta passada nit a causa d'un infart. Miró, nascut a Sabadell fa 74 anys, va ser un dels grans referents de la moda catalana durant els anys vuitanta i noranta, portant els seus dissenys a les passarel·les més importants del món, com París, Milà o Nova York.

El seu pare era sastre i d'ell va heretar l'interès per la moda. Toni Miró va obrir la seva primera botiga —que es deia 'Groc'— l'any 1968 a la Rambla de Catalunya de Barcelona, on va començar a vendre els seus dissenys. La iniciativa va ser tot un èxit i una dècada després va crear la seva pròpia marca, Antonio Miró.

Sota aquest segell va crear col·leccions per a home i dona, portant els seus dissenys arreu del món, gràcies a la projecció internacional que va aconseguir durant els anys noranta. En aquest sentit, Toni Miró també va ser el primer dissenyador que va presentar les seves creacions amb models no professionals.

La seva capacitat creativa, reconeguda arreu del món, no es va quedar només en el món de la moda. Així, Miró també va dissenyar mobles, cuines, estoigs, bolígrafs, llapis, colònia i, fins i tot, taüts ecològics de cartró.

Dissenyador del vestuari de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona

Durant la seva trajectòria, Toni Miró va ser el creador del vestuari d'empreses i institucions, com els Mossos d'Esquadra, així com en obres de teatre i pel·lícules. Un dels moments més destacats de la seva trajectòria va arribar l'any 1992, quan va rebre l'encàrrec de dissenyar el vestuari de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona.

El seu talent va ser reconegut l'any 1987 amb el premi Cristóbal Balenciaga al millor dissenyador de roba espanyol, mentre que l'any 2003 va rebre la medalla Antoni Gaudí Moda Barcelona en reconeixement a la seva trajectòria dins la moda catalana.

Després que s'hagi conegut la notícia, diverses personalitats han mostrat el seu condol per la mort de Toni Miró. Una d'elles ha estat Pilar Eyre, que ha recordat la figura del dissenyador amb diverses fotografies vestint els seus dissenys.