Imagen de archivo de un mosquito

Mor contagiada del virus del Nil a Espanya: el primer cas detectat aquest 2021

Hi ha dos casos més de contagi de virus de Nil a casa nostra

El virus del Nil ja ha deixat la primera víctima mortal a Espanya. Una dona de 73 anys ha mort després d'haver estat diversos dies ingressada a Sevilla. Es tracta de la dona a la qual li havien detectat el primer cas de contagi del virus a tota Espanya durant aquest estiu. 

L'afectada era resident de la localitat sevillana de Coria del Río, a la barriada de San José. Va morir el divendres a l'hospital Virgen del Rocío de Sevilla. De moment, no s'ha especificat gaire informació sobre el cas. Tampoc se sap concretament com i on s'hauria contagiat.

Segons ha informat la Junta d'Andalusia, però, la dona patia algunes patologies prèvies greus. Encara que no s'hagi especificat, podria ser que això hagués agreujat els símptomes del contagi. 

La víctima és d'una de les tres persones que s'havien contagiat fins ara a Espanya. Les altres dues són també dones d'edats similars.

Una d'elles, de 69 anys, és també de la localitat de Coria del Río i, l'altra, de 65, de Villamanrique de la Contesa. Sobre l'estat d'aquestes dues dones no s'ha parlat de moment. Sí que se sap que estarien ingressades, però no a l'UCI.

El 2020 van morir 7 persones a Espanya a causa del virus

De moment, són tres els casos que s'han detectat fins ara Espanya. Cal tenir en compte que l'any passat ja es va produir un brot de virus de Nil que va acabar afectant desenes de persones.

Encara que no sigui una quantitat elevada de població, set dels infectats van acabar morint. En total, van ser més de 70 persones les que es van contagiar, la majoria d'elles al sud, zona en la qual ara han aparegut aquests tres casos.

Van ser set les persones que, després de contraure el virus de Nil, van perdre la vida. Cal tenir en compte que alguns dels símptomes que la malaltia pot provocar són greus, tot i que en un tant per cent molt baix.

En general, es tracta d'un virus que genera febre, mal de cap, dolor en el cos i vòmits, diarrees i fins i tot granellades.

Així doncs, la majoria de pacients pot passar la malaltia amb alguns d'aquests símptomes i sense més complicacions. Els problemes sorgeixen, com sol passar amb la majoria de virus, quan la persona és de risc.

Això vol dir que en persones de més edat o amb patologies prèvies importants, aquesta malaltia pot ser més perillosa.

Es calcula que al voltant d'un 10% dels contagiats pel virus del Nil acaben morint. A més, cal tenir en compte que, actualment, encara no existeix tractament o vacuna.

Es transmet a través de la picada d'un mosquit

No es tracta d'una malaltia que afecti Espanya a nivells molt alts, però darrerament la zona de Sevilla ha estat força vulnerable davant del virus. De fet, les autoritats de la zona ja han començat tasques per evitar que puguin donar-se més contagis. El virus del Nil es transmet a través dels mosquits.

La picada d'un mosquit infectat pot transmetre el virus del Nil a una persona. Aquests mosquits s'haurien contagiat, prèviament, després d'alimentar-se d'aus infectades, que són les principals portadores de virus de Nil.

L'ésser humà és un dels éssers vius que podria ser l'hoste final del virus, a més dels cavalls.