Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de archivo de un mosquito

Torna a Espanya el virus del Nil: Primers ingressos de l'estiu

Les autoritats sanitàries ja han activat el protocol establert

Encara que la Covid-19 sigui la principal preocupació de les autoritats sanitàries avui dia, hem de tenir en compte que existeixen altres malalties perilloses. Una d'elles, detectada recentment a Espanya, és el virus del Nil. Gràcies als protocols sanitaris, s'ha pogut confirmar la presència dels dos primers ingressats del virus aquest estiu. 

La Conselleria de Salut i Famílies d'Andalusia ha donat a conèixer la notícia a través de la Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica. Primer es confirmava l'ingrés d'una dona de 75 anys de la localitat sevillana de Coria del Río. Ara mateix estaria ingressada a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla per una meningoencefalitis causada pel virus.

Després que se li detectés la meningoencefalitis, es van activar els protocols establerts per un possible cas de contagi de virus del Nil. Es van prendre mostres que van ser portades al laboratori de l'Hospital Virgen de las Nieves de Granada. Juntament amb el Centre Nacional de Microbiologia, ho van confirmar.

Hores més tard es comunicava l'ingrés d'un altre veí de Coria del Río que es troba hospitalitzat. Es confirmava també un tercer infectat a Villamanrique de la Contesa, també a la província de Sevilla. Aquests dos hospitalitzats no estarien a l'UCI. 

Les zones properes al Guadalquivir de Cadis i Sevilla ja van ser focus d'un important brot d'aquesta malaltia l'any passat. Fins a 77 persones es van encomanar de virus del Nil en aquestes dues províncies i set van acabar morint.

 

Es treballa per evitar més casos

Després de l'experiència viscuda l'any passat, la Conselleria de Salut i Famílies va prendre una sèrie de mesures específiques per evitar nous brots. Una d'elles va ser la creació d'un grup d'experts en el control de mosquits. Hi treballen membres del CSIC, del Servei de Control Mosquits de la Diputació de Huelva, de la Universitat de Còrdova i tècnics de la Junta.

Seguint les seves instruccions, es va elaborar un Programa de Vigilància i Control Integrat de Vectors de la Febre del Nil Occidental. Es concretava amb un mapa de risc amb les zones on pot haver-hi més presència dels mosquits transmissors. Es detalla zones d'aiguamolls, règim de pluges, règim de temperatures i detecció de mosquits Culex i de virus en anteriors temporades.

Una altra de les mesures implementades és informar els municipis de la necessitat de tenir un Pla Municipal de control i vigilància. Se'ls comentava els punts a tenir en compte en la seva elaboració i execució, que després serien examinats pels tècnics.

El virus de Nil sol trobar-se en cavalls. És per això que els tècnics de Sanitat Animal han realitzat un mostreig dels espais eqüestres en zones de risc. Es van posicionar unes balises per detectar la circulació de virus.

Mesures de protecció per evitar la picada del mosquit

Més enllà de les autoritats, sobretot en tema de prevenció i desinfecció, es pot evitar el contagi de manera individual. Cal insistir que aquest virus no es transmet de persona a persona, sinó que simplement a través de la picada de mosquits. És per això que cal saber com evitar-les i poder identificar el mosquit que la transmet.

Una recomanació bàsica que fan els experts és posar teles mosquiteres en finestres i portes si detectem la seva presència. També és recomanable evitar zones on n'hi pugui haver durant el capvespre o l'albada.

No utilitzar perfums intensos que puguin atreure'ls també és bona idea. S'aconsella utilitzar roba que cobreixi al màxim la pell i sacsejar abans d'usar-la si ha estat estesa a l'exterior. Finalment, l'ús de repel·lents s'ha de fer seguint les instruccions de fabricant.