La vacunació és el gran tema d'actualitat al nostre país des que el 27 de desembre es va administrar la primera vacuna. Des de llavors, a un ritme superior a la de la resta de països de la Unió Europea, Espanya ha superat el 63% de la població amb la pauta completa. Abans d'acabar el mes d'agost s'hauria d'arribar al 70%, però veurem si la fita arriba de forma puntual o no.
Assenyalen un nou efecte secundari de la vacuna de Moderna
Sigui com sigui, el procés de vacunació segueix en marxa. Encara que la vacuna més comuna és la Pfizer, la Moderna també ha adquirit un paper rellevant. Avui ens fixem en una informació que afecta directament la vacuna Moderna i als que l'han rebut. Un estudi publicat a la revista científica 'JAMA Network' publica les primeres dades sobre un efecte secundari derivat de la vacuna Moderna.
L'estudi es refereix a un efecte secundari d'«hipersensibilitat retardada» al braç on s'administra la punxada. En concret, les persones que han notat aquest efecte pateixen un enduriment de teixits i dolor a la zona on els van vacunar. «Aquestes reaccions tenen lloc prop del lloc de la injecció i s'han descrit com plaques rosades pruriginoses, doloroses i edematoses», s'afirma en l'esmentat estudi mèdic.
A més del malestar general i la febre, la vacuna de Moderna ve acompanyada de la simptomatologia esmentada. Un efecte secundari anomenat «braç COVID», que normalment es prolonga fins una setmana després de rebre la dosi. La durada de l'efecte secundari i del dolor que comporta sol ser d'uns cinc dies.
Una de les característiques principals d'aquest efecte secundari és que no apareix de manera immediata. Després de la primera dosi, pot aparèixer en un marge de set dies i, en la segona, sol ser abans. El primer símptoma és una vermellor al braç, que pot durar fins a tres setmanes.
Cal destacar que, tot i que es tracta d'un efecte secundari aparatós i molest per qui el pateix, no és greu. Per tant, ens podem tranquil·litzar. Totes aquestes conclusions parteixen d'un estudi publicat a l'esmentada revista científica, realitzat amb dades de pacients d'un hospital de Connecticut, als Estats Units.
Un estudi amb 16 pacients: 15 van patir l'efecte secundari
L'estudi va ser analitzar els efectes de 16 pacients dels Serveis de Dermatologia de l'Hospital Yale New Haven, atesos en el període de tres setmanes entre gener i febrer de 2021. Es tracta en concret de 13 dones i 3 homes, tots ells d'edats al voltant dels 40 anys.
Dels 16 participants, 15 van tenir «braç COVID», una dada reveladora sobre la freqüència d'aquest efecte secundari. A més, d'entre els 15 pacients que van desenvolupar-lo, 11 van tornar a patir aquest efecte després de rebre la segona dosi.
Malgrat tot, l'estudi també és molt clar. «Aquestes reaccions poden ocórrer després de la segona dosi, però són autolimitades i no estan associades amb efectes adversos greus a la vacuna», diu.
D'aquesta manera, la vacunació amb Moderna és completament segura i simplement s'ha de tenir en compte la possibilitat que aparegui aquest efecte secundari.