El president Pere Aragonès i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon

El Govern, sobre el nou toc de queda: «És necessari i proporcionat»

El Govern defensa la nova alternativa al toc de queda plantejada aquest divendres, i diu que recolza les seves propostes sobre un informe de l'Agència de Salut Pública

El Govern català manté una defensa numantina de les opcions que proposa per a frenar l'activitat social nocturna. Després que dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) tombés la proposta d'aplicar el toc de queda a 148 municipis aplicant un canvi en el llindar d'incidència de la Covid-19, l'executiu va anunciar que cercaria alternatives.

La nova alternativa, segons el Govern, és «proporcionada» i «necessària»

I l'episodi pel nou confinament nocturn sembla que no acaba: aquest divendres ha fet una nova proposta, que ha justificat com a «proporcionada» i «necessària». Aquesta ha estat la defensa, feta pública en una nota de premsa, de la nova proposta del Govern català per a mantenir el toc de queda a seixanta-dues localitats. Segons el Govern, estableix «un criteri selectiu» de municipis de més de 20.000 habitants per fer front a una situació epidemiològica reconeguda per les autoritats sanitàries com de «molt alt risc».

La nova petició, que no serà resposta pel TSJC fins a l'entrada de la pròxima setmana, faria complir el confinament nocturn a seixanta-dos municipis de més de 20.000 habitants que tenen una incidència superior als 125 casos per cada 100.000 habitants. Es tracta d'un nou canvi d'estratègia, no pas el primer, que podria ser també considerat pel tribunal, com la mesura proposada el dimarts, com una mesura amb objectius de manteniment de l'ordre públic i no amb criteris estrictament sanitaris.

La limitació de la mobilitat nocturna d'una a sis de la matinada, a parer del Govern de la Generalitat, serviria per a «reduir les interaccions socials que es produeixen en l'horari nocturn». Aquestes són les franges nocturnes, segons el mateix executiu, «més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia», en què es produeixen situacions de contacte de risc. A més, s'ha destacat que la cobertura de les vacunes és encara «insuficient».

El Govern diu que recolza les seves propostes sobre un informe de l'Agència de Salut Pública

La resolució del Govern recorre a un informe de l'Agència de Salut Pública. Aquest incideix que està justificat ampliar el toc de queda als municipis de més de 20.000 habitants amb una incidència acumulada els darrers set dies de 125 casos per tal de reduir la circulació del virus i el nombre de casos i les hospitalitzacions. I no només això, el Govern afegeix que el document, aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, estableix en la versió actualitzada el 2 de juny que el llindar proposat és un indicador de valoració de risc molt alt.