Mor als 89 anys l'escriptor britànic John Le Carré

Era conegut per les seves novel·les de la Guerra Freda, amb George Smiley com a personatge icònic

John Le Carré, amb vestit fosc i corbata verda, en una imatge d'arxiu
John Le Carré va ser espia de l'MI5 i l'MI6 abans de dedicar-se plenament a l'escriptura. | EFE

El llegendari escriptor britànic John Le Carré, que es va inspirar en les seves pròpies vivències com a espia per a crear algunes de les millors obres d'intriga de la literatura del segle XX, ha mort aquest cap de setmana als 89 anys a causa d'una pneumònia, no relacionada amb la Covid-19, segons ha informat la seva família i el seu agent, Jonny Geller. L'home que va crear personatges com l'agent George Smiley, una icona de la Guerra Freda, va morir aquest dissabte a la nit al Royal Cornwall Hospital de Truro, al sud-oest d'Anglaterra.

Le Carré deixa un llegat de llibres en què, des de la ficció, va explicar les tensions que va travessar el món durant la Guerra Freda en obres com 'L'espia que va sorgir del fred' o 'La Casa Rússia', entre altres. David John Cornwell, el seu veritable nom, va aconseguir que la novel·la d'espies transcendís el gènere i la va elevar a nivells que mai abans havia conegut. En la seva darrera novel·la, 'Un home decent', va mostrar la seva visió sobre el Brexit, una decisió davant la qual va mostrar sempre el seu rebuig.

Un passat com a espia dels serveis secrets britànics

«Va ser un gegant indiscutible de la literatura anglesa. Va definir l'era de la Guerra Freda i li va dir les veritats al poder sense por en les dècades següents», ha assenyalat Jonny Geller en el comunicat en què ha anunciat la defunció de l'escriptor. Per a l'agent literari, 'L'espia que va sorgir del fred', el seu tercer llibre, va ser el que el va convertir, des de 1963, en l'escriptor de novel·les d'espionatge més famós. La dona de Le Carré, Jane, i els seus quatre fills han assegurat que «plorem profundament la seva mort».

A principis de la dècada de 1950, l'escriptor va començar a col·laborar amb els serveis secrets britànics, arribant a convertir-se en membre de l'MI5 —la intel·ligència interior— l'any 1958, i dos anys més tard, el 1960, ingressant a l'MI6 —espionatge exterior—, sent destinat a Alemanya.

Després de diversos anys de servei, l'any 1964, va haver d'abandonar els serveis secrets britànics després que l'agent doble Kim Philby revelés la seva identitat. Aquest fet va fer que decidís dedicar-se plenament a l'escriptura, una activitat que ja havia començat durant la seva etapa com a espia.


Comentaris

envia el comentari