Javier Reverte, en una imatge d'arxiu a casa seva, assegut al sofà

Mor l'escriptor i periodista Javier Reverte

Tenia 76 anys i era conegut pels seus llibres de viatges, com la 'Trilogia d'Àfrica'

El periodista i escriptor Javier Reverte, autor de la 'Trilogia d'Àfrica' entre altres llibres de viatges, ha mort aquest dissabte als 76 anys, segons ha confirmat el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, que ha traslladat el seu condol a la família i amics. «Ha mort el periodista i escriptor Javier Reverte. Ho sento molt. Ens queda la seva obra, la seva excel·lent literatura de viatges, aquella trilogia meravellosa sobre Àfrica... El meu condol a la seva família i amics. DEP», ha assenyalat Rodríguez Uribes en un missatge al seu perfil oficial de Twitter.

Javier Martínez Reverte, nascut a Madrid l'any 1944 i que signava les seves obres com Javier Reverte, va estudiar filosofia i periodisme, professió que va exercir durant gairebé 30 anys, treballant com a corresponsal de premsa a Londres, París i Lisboa i com enviat especial en nombrosos països. També va treballar com a articulista, cronista polític, entrevistador, editorialista, redactor en cap, reporter del programa 'En Portada' de TVE i subdirector del diari 'Pueblo'.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha mostrat el seu condol per la mort de Reverte. Sánchez, en una publicació al seu perfil de Twitter, ha manifestat que «la seva passió per viatjar plasmada en els seus llibres, el va convertir en un dels grans referents de la literatura de viatges al nostre país», alhora que ha enviat el seu escalf a la seva família i amics.

Una prolífica trajectòria

Javier Reverte va aconseguir un gran èxit de vendes amb els seus llibres de viatges, especialment la seva 'Trilogia d'Àfrica', formada pels volums  'El somni d'Àfrica', 'Rodamón a Àfrica' i 'Els camins perduts d'Àfrica'. Aquesta trilogia va permetre a Reverte aconseguir la seva vella aspiració de dedicar-se per complet a la literatura, reservant els seus escrits periodístics a col·laboracions puntuals amb diversos mitjans de comunicació.

Reverte, que també va publicar la 'Trilogia de Centreamèrica', formada per tres novel·les que transcorren a Nicaragua, Guatemala i Hondures, deixa una obra amb més de vint llibres basats en viatges, més de deu novel·les, quatre llibres de memòries i biografies, així com llibres de poemes.