Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

El perill dels tests d'antígens: «Vaig donar negatiu, però al cap de 2 dies la PCR va sortir positiva»

Luis va tenir un fals negatiu sense saber-ho, i se'n va anar a veure als seus pares, un d'ells persona de risc

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
El perill dels tests d'antígens: «Vaig donar negatiu, però al cap de 2 dies la PCR va sortir positiva» | Europa Press

Fins ara les comunitats utilitzen tant els testos d'antígens com les PCR per a determinar si un pacient és positiu o no en coronavirus, de fet, moltes zones d'Espanya han substituït les PCR per aquests testos, ja que els resultats són més ràpids, es poden aconseguir tan sols en 15 minuts.

No obstant això, sembla que aquests tests no són igual d'eficaços que les PCR, ja que en algunes ocasions no detecten els positius en pacients asimptomàtics. El motiu és que aquestes proves són eficaces gairebé al 100%, sempre que es facin en pacients amb símptomes i en els cinc primers dies de la infecció, quan hi ha una càrrega viral alta, quan aquesta disminueix, no és tan fàcil detectar-la.

D'aquesta manera, Luis podia haver contagiat als seus pares, un d'ells de risc, després de rebre un resultat negatiu malgrat estar infectat de coronavirus.

«Vaig estar de viatge de treball amb un company. Ja estant de tornada a casa em va cridar perquè havia donat positiu en covid. Al cap de dos dies vaig començar a sentir mal de cap i malestar i vaig anar a urgències. Allí em van fer el test d'antígens i vaig donar negatiu», explica a 'Telecinco'.

Amb el seu resultat negatiu, Luis va decidir anar a visitar als seus pares després de diversos mesos sense veure'ls per precaució. «El meu pare és pacient de risc, així que, per sort, no em vaig treure la mascareta», assegura.

Després d'aquesta mateixa nit, els símptomes de Luis, malgrat haver donat negatiu en la prova, van anar a pitjor. «Després d'una nit complicada, el diumenge vaig tornar al mateix hospital, on ja sí que em van fer una PCR i va sortir positiva», explica. 

Així doncs, el seu primer resultat negatiu podria haver provocat que contagiés als seus pares en anar a visitar-los, pensant que no estava infectat per la covid. De moment, els seus pares no haurien mostrat símptomes i Luis ha de romandre en aïllament.

Aquesta mateixa situació podria estar succeint a moltes altres persones a Espanya, per la qual cosa són molts els experts que consideren que els tests d'antígens no són una bona manera de tractar de lluitar contra l'expansió del coronavirus.

Clara Morillas, experta en el tema i tècnica de laboratori de l'Hospital Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi, considera que es tracta d'una prova vàlida en aquells llocs en els quals és difícil poder realitzar moltes PCR, no obstant això, «no serveixen per a fer garbellats massius de la població», ja que podria portar a aquests falsos negatius que provocarien que el virus es continuï expandint pel territori espanyol.