Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals fumiguen contra els mosquits a Coria del Río (Sevilla)

Dona positiu pel virus del Nil a Espanya, li donen l'alta i mor poc després

La família del difunt assegura que abans d'emmalaltir era un home sa, però la Junta nega que la defunció estigui relacionada amb el brot

Professionals fumiguen contra els mosquits a Coria del Río (Sevilla)
Els familiars d'un home mort a Sevilla assegura que la causa ha estat la febre del Nil. | Europa Press

Un home de 78 anys ha mort a Sevilla dies després de rebre l'alta després de resultar infectat per la febre del Nil, encara que la Junta d'Andalusia, de moment, no associa aquest cas al brot de la malaltia que continua tenint 31 casos amb mostres del virus, 21 d'ells confirmats com a positius. Segons ha informat el 'Diari de Sevilla', la víctima era veí de la pedania de Pinzón (Utrera).

El passat 14 d'agost va començar a tenir febre alta i, davant la possibilitat d'estar infectat amb la Covid-19, se'l va traslladar a l'Hospital Virgen de la Rosada de Sevilla, on la PCR va donar negatiu i després d'un dia en observació va rebre l'alta. Els familiars del difunt han explicat que després de la febre va començar a tenir també vòmits, tremolors i problemes per posar-se dempeus per ell mateix, per la qual cosa van decidir tornar a l'hospital, en aquest cas al Virgen de la Macarena, on va romandre ingressat fins al dia 25 d'agost.

Allí sí que li van fer la prova del virus del Nil i la PCR va confirmar que era positiu, però tot i això el van enviar a casa «perquè és una malaltia sense tractament per a la qual només li estaven donant paracetamol i que per a això podia estar millor a casa. Li van donar l'alta perquè era un cas lleu», segons explica una familiar al citat diari. Finalment, l'home va acabar morint a casa seva per «complicacions de la seva infecció», sempre segons als seus familiars, encara que la Junta d'Andalusia nega que la defunció estigui relacionada amb el brot.

La família assegura que el van enviar a casa després del positiu en febre del Nil

Així mateix, la família va decidir no fer-li l'autòpsia perquè estaven «massa afectats per a haver d'esperar més», per la qual cosa ara és més difícil associar la mort amb el brot. La víctima era un home «sa i treballador» fins que va resultar infectat per la febre del Nil, però des de llavors «ja mai va estar bé», segons defensa la seva família. Quan li van donar l'alta vam comentar als metges que ell no es trobava bé i ens deien que tot era normal».

En aquest sentit, els familiars asseguren que els metges «deien que aquestes malalties són així i que els efectes i símptomes podien durar mesos, però que passats els primers 15 dies es preveia que tot havia d'anar a millor. Ell abans d'això no tenia res, tenia 78 anys, però continuava treballant en el seu camp i era una persona sana i activa. Estava diagnosticat de la febre del Nil i no entenem per què la Junta no vol reconèixer que ha mort per això, encara que hagi mort a casa seva».

La Junta d'Andalusia no reconeix la febre del Nil com a causa de la mort

El relat de la família de la víctima és contrari a la versió de la Junta d'Andalusia, que continua comptant tres víctimes mortals de la febre del Nil a la regió des que es va iniciar el brot. Segons la Conselleria de Salut andalusa, hi ha hagut tres morts a la província de Sevilla: un home de 70 anys de Coria del Río, un altre home de 77 anys de la Puebla del Río, i una dona de 85 anys, també de la Puebla.

Cal destacar que s'han detectat fins a tres casos de la malaltia fora d'Andalusia, amb dos positius en cavalls a Extremadura, un a Guareña i un altre a Santa Amalia; i un tercer a Catalunya, també en un cavall, a la localitat tarragonina d'Amposta.