Lluís Aldeguer Carbó, primer inspector cap dels Mossos d’Esquadra després de la recuperació de la Generalitat de Catalunya.

Commoció entre els Mossos d'Esquadra: Mor Lluís Aldeguer, primer inspector cap del cos

Aldeguer, qui era un Coronel retirat, ha mort als 86 anys

Dol als Mossos d’Esquadra per la defunció de Lluís Aldeguer Carbó, primer inspector cap dels Mossos després de la recuperació de la Generalitat de Catalunya durant la democràcia. Aldeguer, original del petit poble de Jafre (Baix Empordà) va morir el passat dissabte als 86 anys. Va arribar a ser coronel de l’Exèrcit espanyol i ara mateix es trobava retirat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Lluís Aldeguer va arribar als Mossos el 21 de novembre de 1984 i, segons va explicar l’any 1999 al ‘Diari de Girona’, ho va fer motivat per la novetat del cos policial. «Es tractava de la policia del meu país», va afirmar al citat mitjà, afirmant per a ell era una cosa «nova, atractiva i interessant».

Aldeguer sobre l’Exèrcit espanyol: «És com una segona família»

Quan va arribar als Mossos d’Esquadra, el cos gairebé no tenia competències, ja que la Generalitat havia estat recentment restaurada. Tot i això, va mantenir-se al càrrec de primer inspector cap fins l’any a 1968, quan va dimitir. Segons explica el ‘Diari de Girona’, Aldeguer va dimitir perquè creia que la seva absència seria beneficiosa pel cos policial: «La policia autonòmica tenia dificultats i de vegades passa com en un equip de futbol, en què el més fàcil o més ètic és que se'n vagi l'entrenador, per veure si així s'arreglen les coses», va assegurar al mitjà gironí.

Després d’aquest important pas a la policia catalana, Lluís Aldeguer Carbó va tornar a l’Exèrcit, la seva veritable passió. Al ‘Diari de Girona’ va confessar que, tot i que la seva estada com a primer inspector cap dels Mossos d’Esquadra va ser una feina beneficiosa, la seva decisió sempre havia estat tornar a l’Exèrcit: «Per a mi, l'exèrcit és com una segona família», va afirmar al citat mitjà. «És clar que millor que no n'hi hagués d'haver, de metges i militars, que vol dir que no hi hauria ni malalts ni guerra, però és evident que el món no va pas per aquí».

Apassionat i amant de Catalunya, Aldeguer va parlar molt sobre els prejudicis que causa la seva professió i la seva passió per l’exèrcit. Segons explicava, la gent que s’assabentava l’acabava relacionant directament amb l’extrema dreta; ideologia amb la qual ell no se sentia res identificat: «A l'exèrcit hi ha de tot perquè és un reflex de la societat», va afirmar al ‘Diari de Girona’. De fet, el coronel retirat era afiliat al partit socialista.