El periodisme espanyol plora avui la mort de la periodista Virginia Eza Garcés amb 55 anys, víctima d'una malaltia. Segons ha informat el Diario de Mallorca, ha mort de forma gairebé sobtada per una malaltia fatídica. Era una de les periodistes històriques de la informació política a Mallorca.
Des de les pàgines del Diario de Mallorca, Virginia Eza es va convertir en una de les principals cronistes de la vida política balear. En els darrers anys, va passar a dirigir la comunicació del departament de Carreteres del Consell de Mallorca. El periodisme balear està de dol per la seva prematura partida.
Personalitats del món de la comunicació i de la política han lamentat la mort d'aquesta periodista reconeguda. La seva mort ha commocionat, sobretot, els seus companys de professió. Han destacat els valors i l'honestedat que sempre van guiar la seva manera d'entendre el periodisme.
Una periodista navarresa a Mallorca
Virginia Eza va néixer a Pamplona (Navarra) fa 55 anys i, des de molt aviat, va tenir la vocació pel periodisme a dins seva. Va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat de Navarra. Va coincidir amb l'època en què un grup important de periodistes navarresos va desembarcar a Mallorca.
Entre els membres de l'anomenat «clan navarrès» hi havia Virginia Eza, una jove periodista que va aterrar a l'illa el 1989. Va començar el seu camí com a cronista a El Día i, uns anys després, va passar per les redaccions de Baleares i La Voz. El 1995 va arribar a aquella que seria casa seva: el Diario de Mallorca.
Inicialment va formar part de l'equip d'Especiales, però al cap de poc temps va assumir la informació política. Aviat va demostrar la seva habilitat com a entrevistadora i es va revelar com una periodista de gran rigor. Va exercir tota la seva vida professional a Mallorca, a la redacció d'aquest diari.
Cronista de la vida política balear
Virginia Eza serà recordada, sobretot, per algunes entrevistes a figures del món polític balear, com ara Francesc Antich o José Ramón Bauzá. Sense anar més lluny, ella va destapar les intencions de Bauzá de retallar la normalització lingüística a les Balears. Era reconeguda com una periodista de raça.
A través dels seus articles va treure a la llum moltes notícies de l'actualitat política mallorquina. La periodista navarresa va relatar l'arribada del primer Pacte de Progrés i la caòtica legislatura de Juan Ramón Bauzá. No se n'escapava ningú i va relatar els camins de polítics, des de Gabriel Cañellas a Maria Antònia Munar.
Gairebé trenta anys després d'haver arribat al Diario de Mallorca, Eza es va acomiadar per fer front a nous reptes professionals. Era responsable del departament de Carreteres del Consell de Mallorca quan la malaltia la va sorprendre. La seva salut va empitjorar ràpidament fins al fatal desenllaç.
Mostres de dolor per la seva mort
Personalitats com ara la presidenta del govern balear, Francina Armengol, i la del Consell, Catalina Cladera, han lamentat la mort de Virginia Eza. També, el conseller insular de Mobilitat, Iván Sevillano. Amb ell va treballar braç a braç a la seva última aventura professional, i s'ha mostrat molt afectat.
«Els companys de Diario de Mallorca que treballem molts anys amb ella estem commocionats per aquesta pèrdua tan sensible». Així expressava el seu dolor aquella que va ser casa seva durant tres dècades. La recorden com a una periodista inquisitiva, gran interrogadora i una dona lluitadora i extraordinària.
La presidenta balear, Francina Armengol, s'ha mostrat «consternada per la mort d'una persona amb valors que sempre va treballar des de l'honestedat». Catalina Cladera, ha lamentat la pèrdua d'una «magnífica professional». «Deixa un buit per sempre en el periodisme d'aquesta terra», ha afegit.
Partits de tot l'arc polític, des de Podem fins al PP, han lamentat públicament la mort de Virginia Eza i han exalçat la seva figura. «La crisi de la premsa, la dignitat, la cruel malaltia, era dura i seca, però càlida i bona professional», així la defineix Andreu Manresa, director d'IB3.