Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Unes flors envoltades de tombes en un cementiri

Mor a la porta de l'hospital després negar-li assistència perquè creien que tenia Covid

Les imatges posen la pell de gallina | La família ja ha denunciat els fets

Unes flors envoltades de tombes en un cementiri
La família ja ha denunciat els fets| Pixabay


Les conseqüències de la Covid-19 no frenen. Així s'ha demostrat un cop més, precisament a l'estat de Mèxic, amb Ricardo, un ciutadà de tan sols 48 anys. L'home moria just davant de l'entrada de l'àrea d'urgències del centre hospitalari Magdalena de las Salinas. I algunes fonts que van presenciar els fets afirmen que el mateix personal mèdic de guàrdia podria haver negat, pel que els va semblar, el servei d'atenció al pacient. Els seus familiars ho denunciaven moments després, mentre gravaven el que havia passat.

La família, que es trobava en primera línia en aquell moment, va assegurar que l'home patia d'insuficiència renal i no de Covid-19, com sostenien les autoritats sanitàries sense gairebé ni inspeccionar-lo. Es va viure un moment agònic, en què fins i tot se'l va intentar reanimar proporcionant-li respiració boca a boca. Però no van poder fer res per salvar-li la vida.

Els familiars van acudir a més ni menys que cinc hospitals en total perquè ingressessin Ricardo i en tots van rebre la mateixa resposta: que no el podien atendre per diferents raons.

La seva germana Rocío relata que, després d'una llarga espera, van traslladar Ricardo a l'hospital Magdalena de las Salinas, on va rebre la resposta afirmativa per ajudar-lo. La realitat, però va ser diferent. «Arribant li va començar a faltar l'aire o a patir un infart, la veritat no puc descriure què era. Vaig baixar per demanar auxili i la vigilant ens va tancar la porta, ens va dir que el portéssim a la Clínica 24», explica.

El personal ni tan sols va ser capaç d'obrir les portes al malalt, tal com es pot veure en un vídeo que ja circula per les xarxes socials, en el qual s'observa el malalt agonitzant a terra (les imatges són altament sensibles).

Sense dubtar-ho ni un moment, els familiars van assegurar que interposarien una denúncia en contra del personal mèdic, davant la falta d'atenció que aquest necessitava i a la que, per descomptat, tenia dret com qualsevol altre malalt que la requereixi.

La situació de l'hospital

Segons paraules de la doctora Fryda Medina, directora titular de la UMAE, s'han habilitat diferents ales de l'hospital per destinar-les a aquests malalts de COVID. És el cas, per exemple, de l'àrea d'ortopèdia, que també s'ha sumat a l'esforç contra la pandèmia: s'hi ha destinat una àrea amb 13 llits amb ventilador i quatre espais més, amb 101 llits, aquests últims sense ventilador.

La directora ha informat que ja existeixen 54 llits ocupats, 22 persones han rebut l'alta mèdica i a, partir de gestions realitzades, s'estima rebre almenys 30 pacients més durant el cap de setmana de l'Hospital de Expansión del Autódromo Hermanos Rodríguez i 10 pacients de l'Hospital General de la zona. De la mateixa manera, el centre també va informar per mitjà d'un comunicat que durant aquests dies hi ha hagut set llits ocupats amb ventilador i 47 sense.

Així mateix, la doctora va esmentar que el personal mèdic, d'infermeria, higiene i neteja de la UMAE s'ha posat a disposició al Centre de Simulació per a l'Excel·lència Clínica i Quirúrgica (CESIECQ), ubicat al Centre Mèdic Nacional Segle XXI i liderat per la seva directora, la doctora Ariana Cerón Apipilhuasco. Al centre s'ha ensenyat a atendre malalts per COVID-19, utilitzar el material protector necessari, els monitors i tot allò referent a la intubació, entre altres aspectes.

D'altra banda, l'Hospital de Traumatologia de la zona, des del començament de la pandèmia, va activar el 'Codi Morat' com un pla estratègic per identificar, evitar conseqüències, reduir aquestes mateixes, atendre i traslladar gradualment a pacients amb urgència traumatològica i sospita i/o malaltia confirmada de COVID-19.