Imatge del nou espai polivalent de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí

Mor sobtadament i amb només 42 anys el prestigiós metge Ramón Delgado

La sanitat asturiana està de dol per la mort sobtada del radiòleg

La commoció ha tocat de ple a l'Hospital Universitari San Agustín d'Avilés, a Astúries, des que ahir a última hora de la tarda va transcendir una terrible i inesperada notícia. Just unes hores abans havia mort, de manera sobtada, el radiòleg Ramón Delgado, metge de l'hospital, amb tan sols 42 anys. Delgado va perdre la vida ahir, 27 de juny, quan va tornar d'una ruta amb bicicleta amb un grup d'amics.

Segons informen diversos mitjans de comunicació d'Astúries, Delgado es trobava a la porta de casa seva quan es va sentir indisposat. Instants després, va caure desplomat a terra i els seus acompanyants van avisar els serveis mèdics, que es van desplaçar fins al lloc dels fets. Quan va arribar la UVI mòbil, diversos facultatius van tractar de reanimar-lo, però les maniobres no van tenir èxit: una estona més tard van certificar la mort del metge.

Ramón Delgado, el radiòleg asturià que ha mort sobtadament amb tan sols 42 anys

L'impacte de la notícia va ser brutal a l'Hospital Universitari San Agustín, on treballava el doctor Delgado. El radiòleg, que no va poder superar el problema cardíac que li va sobrevenir i que va posar fi a la seva vida, estava casat i no tenia fills. En l'àmbit laboral, era un professional molt ben valorat per part dels seus companys del centre hospitalari.

«El Ramón sempre ha estat una persona molt esportista que a més sortia amb la bici periòdicament», explicava a 'El Comercio' Ricardo de Dios, gerent de l'Àrea Sanitària Asturiana III. «Era un company entranyable. Tots els afalacs serien pocs perquè realment era un dels pilars del servei de radiologia del San Agustín», continuava. «Avui és un dia horrible perquè ha estat una mort sobtada», tancava en unes sentides paraules.

Ramón Delgado era originari de la ciutat de Gijón i tenia, com hem dit, 42 anys. Després d'estudiar medicina, va fer la residència a l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA). Va ser al 2007 quan es va traslladar a l'Hospital San Agustín de la ciutat d'Avilés, en el qual tenia plaça fixa des de l'any 2015.

En declaracions a 'La Nueva España', el cap de radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari Central d'Astúries, Faustino García Arias, lamentava la mort de Delgado. El facultatiu va declarar que «la família radiològica asturiana està desolada i de dol». Sens dubte, la sanitat del Principat d'Astúries ha rebut amb molta commoció i consternació la notícia de la mort de Ramón.

El fet que es tracti d'una mort sobtada afegeix impacte a la notícia, a més del fet que es tracti d'un metge reconegut en el sector. Era jove (només tenia 42 anys), esportista i un apassionat del ciclisme. Uns trets que fan que els seus companys es mostrin impactats amb el que ha passat.

Cada any moren 50.000 persones a Espanya per problemes cardíacs

La mort sobtada de Ramón Delgado fa recordar que els experts adverteixen, des de fa anys, que els problemes cardíacs són la major causa de mort a Espanya. Cada any, més de 50.000 persones moren per causa d'algun problema de cor o d'índole circulatòria. A més, ja hi ha diversos estudis mèdics que asseguren que la pandèmia ha duplicat la mortalitat hospitalària per infart de miocardi.

A causa de la rapidesa amb què un problema cardíac ens pot causar la mort, els experts recorden que és fonamental trucar immediatament al 112 per a activar el 'codi infart'. Dolor persistent a l'estèrnum, extensible a mandíbula, coll, esquena i braç esquerre, suor freda, mareig, dolor d'abdomen, dificultat per a respirar o ganes de vomitar són alguns dels símptomes als quals hem de prestar molta atenció.