Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia de la visita del Pare Noel particular de Bèlgica en la residència d'ancians

Colpidora notícia: Perden la vida 18 persones en la visita d'un Pare Noel contagiat

Dins de la residència hi hauria hagut 121 positius entre els residents i 36 entre els treballadors

Fotografia de la visita del Pare Noel particular de Bèlgica en la residència d'ancians
Durant la seva visita, els residents no duien mascareta | Cedida

Des de l'inici de la pandèmia es creu que les residències d'ancians s'han convertit en el lloc on el coronavirus pot ser més perillós i causar, consegüentment, més defuncions. Són molts els països que han viscut aquesta situació en la primera onada i és per això que s'ha insistit que si hi ha un lloc on no es pot abaixar la guàrdia, és precisament en elles.

Però, amb tot, l'arribada d'unes dates tan assenyalades com són les festes nadalenques no ha pogut evitar que es produeixin alguns brots que es podrien haver evitat i amb conseqüències dramàtiques.

En concret, ha transcendit el cas d'una petita localitat de Bèlgica que ha lamentat com la visita del seu particular Pare Noel, Sinterklaas o Sant Nicolás, com és conegut al país del nord d'Europa, que estava contagiat, produïa una autèntica tragèdia en una residència: 18 morts a causa del coronavirus de les 150 persones que van contagiar-se.

Tot es remunta al passat 4 de desembre. Va ser aleshores quan es va produir la visita d'aquest personatge nadalenc a la residència d'ancians. Els fets van tenir lloc a principis de desembre en la residència Hemelrijck de la localitat de Mol, d'uns 37.000 habitants.

La persona que va acudir disfressada a donar una alegria als ancians, després de mesos d'aïllaments, va ser precisament un dels fills dels residents. Però segurament no esperava que amb la seva bona intenció pogués acabar provocant un terrible brot de coronavirus. Per a ell era una cita més en les tasques de voluntariat que solia fer al centre.

L'home va anar a visitar-los amb la disfressa típica de Sinterklaas: una túnica i barrets vermells, una barba blanca i el bastó que caracteritza al sant. Cal dir que ell portava una mascareta, però els residents no, com es pot veure en les imatges que es van difondre en els mitjans del país. L'home havia anat a la residència sense cap símptoma, però ja estava contagiat i hauria transmès el virus als ancians i als treballadors.

Fonts de l'alcaldia de la població confirmaven a la premsa belga que dins de la residència hi hauria hagut 121 positius entre els residents i 36 entre els treballadors. Almenys 97 d'aquests s'haurien contagiat per culpa d'aquest Pare Noel, però s'han detectat almenys altres 3 ceps que haurien produït uns 10 casos cadascun. Així estan analitzant quins són els que han provocat fins a 18 morts dins de la residència.

Reaccions de la comunitat científica

Com era esperable, aquesta celebració ha estat durament criticada a Bèlgica per les seves dures conseqüències. Un dels viròlegs més respectats al país, Marc Van Ranst, de la Universitat de Lovaina, explicava en la cadena pública RVT que encara que l'home estigués asimptomàtic «organitzar un esdeveniment en Sinterklaas va ser, en retrospectiva, una idea estúpida». Van Ranst assegurava que és un bon exemple de l'alta taxa de contagi que pot tenir aquest virus i de la necessitat de prendre mesures com la ventilació o la distància.

També van ser molt dures les paraules que li va dedicar la governadora de la regió d'Anvers, Cathy Berx: «Aquesta celebració de Sinterklaas probablement es descriurà en la literatura científica professional com un exemple de tot el que pot sortir malament», deia lamentant la seva celebració.