Muntatge xef espanyol i atac a Ucraïna

Un mort i quatre treballadors ferits a un atac a la cuina del xef José Andrés

Un míssil rus destrueix l'ONG World Central Kitchen del xef espanyol José Andrés, situada a Khàrkiv

Un míssil rus ha destruït aquest diumenge a la matinada la cuina solidària que el xef espanyol José Andrés té a Khàrkiv, a Ucraïna. A causa de l'atac, quatre participants en la missió de l'assistència humanitària de l'ONG World Central Kitchen han resultat ferits. Així mateix, una persona no afiliada a l'organització ha mort, segons ha explicat el director, Nate Mook.

Rússia, doncs, s'exposa i insisteix amb el seu pla d'assetjar la resistència ucraïnesa. A l'atac a la cuina de Khàrkiv, la segona ciutat del país, se suma també la petició de rendició que l'Exèrcit rus ha fet a les tropes ucraïneses de Mariúpol després de dies d'atacs incessants.

La cuina de José Andrés, atacada

El cuiner asturià José Andrés, establert a Nova York, es va desplaçar a Ucraïna quan va esclatar el conflicte bèl·lic. La seva missió? Ajudar en allò que pogués proporcionant menjar als refugiats de la guerra.

La popularitat o la gran ajuda que José Andrés proporcionava als ucraïnesos no devia agradar a la intel·ligència russa. Així mateix, durant la matinada d'aquest diumenge, la cuina de José Andrés ha estat atacada i ha deixat un resultat d'un mort i quatre ferits.

El director del centre: «És una matança»

Nate Mook ha denunciat l'atac a les xarxes socials abans d'indicar que cap de les vides dels ferits corre perill i es traslladarà a l'hospital per visitar-los les pròximes hores. «És una matança», ha dit en un vídeo penjat al seu perfil de Twitter.

Mook ha penjat un vídeo on es podia veure la duríssima imatge de com havia quedat el centre. S'hi veien trossos de metall i algun treballador del centre, encara atònit, deambulant per l'espai.

José Andrés, així mateix, també ha volgut referir-se a l'atac a les seves xarxes socials. «Són herois del menjar!», deia mentre assegurava: «Quin alleujament que només fossin quatre ferits... estem resant per ells. S'han d'aturar les agressions i atacs contra edificis civils, mercats, esglésies, escoles...».

De moment, es desconeix si hi ha més ferits arran de l'explosió a l'ONG World Central Kitchen.