Un vehicle de la policia i una ambulància en un accident de trànsit

La mortalitat a les carreteres catalanes es redueix significativament durant el 2021

El nombre de ciclistes morts s'ha reduït fins a més d'un 70%, i també han disminuït els accidents mortals de motoristes | En canvi, les col·lisions frontals segueixen sent majoria

Aquest any, fins al 31 d'agost, han mort 89 persones en 84 accidents de trànsit a les carreteres catalanes. Així ho ha informat aquest dimecres el Servei Català de Trànsit (SCT), que ha destacat el descens del 27% en el nombre de víctimes mortals provocades pels sinistres respecte del 2019. Aquell any es van produir més sinistres, un total de 115, que van prendre 112 vides.

De fet, la reducció de la mortalitat aquest mes d'agost respecte del de 2019 és encara més positiva. Han perdut la vida catorze persones, un 33,3% menys que fa dos anys, en què van morir vint-i-una persones. Tanmateix, des del mes de maig, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma i la recuperació de la mobilitat, la sinistralitat s’ha incrementat respecte al primer quadrimestre de l’any, fins al punt que els darrers quatre mesos concentren prop del 70% del total de víctimes d’aquest 2021.

Descens de la mortalitat de motoristes i ciclistes respecte del 2019

El registre que també ha decrescut en comparació a fa un parell d'anys és la mortalitat dels col·lectius vulnerables. Del total de les 89 víctimes mortals d'aquest 2021, un 46% han estat motoristes, vianants i ciclistes. En concret, han mort 30 motoristes, nou vianants i dos ciclistes, en comparació dels 37, vuit i set respectius del mateix període del 2019.

Així doncs, excepte en el cas dels vianants, a la resta de col·lectius vulnerables hi ha hagut un descens de la mortalitat en comparació amb el 2019. Pel que fa als ciclistes, la reducció de víctimes mortals assoleix el 71,4%, mentre que en el cas dels conductors de motocicleta, representa un terç menys. En el cas dels motoristes, en els mesos de juny i agost s'han produït gairebé la meitat del total de defuncions. De tots aquests accidents, en un 70%, en 21 de 30, s'hi han vist implicats altres vehicles. Les col·lisions frontals, principal tipologia

Els accidents mortals amb més d’un vehicle implicat continuen sent majoria. Representen el 79,7% dels sinistres, han estat 67 dels 84 accidents. Més concretament, un de cada tres accidents mortals ha estat causat per col·lisions frontals, mentre que el 2019 eren el 26%. 


La franja d'edat que registra el nombre més elevat de persones mortes a causa d’accidents és la de 35 a 44 anys. En concret, amb 21 víctimes mortals. De fet, la franja és la que registra un major increment en comparació amb el 2019, ja que hi va haver 14 víctimes mortals d’aquesta franja. La reducció de víctimes mortals a la franja de més de 65 anys ha arribat al 63,9% respecte del 2019.

La mortalitat per demarcacions

La demarcació de Tarragona, seguida de la de Barcelona, és la que registra més reducció de víctimes mortals respecte al 2019, de 32 a 14. En concret, a Tarragona els morts per accident de trànsit baixen un 56,2% en aquests vuit mesos del 2021, i a Barcelona, un 36,5%, de 52 a 33. De fet, el 37% dels morts es concentra a la demarcació de Barcelona, i la meitat pel que fa als motoristes (16 de 30).


Lleida, amb divuit persones mortes, registra un mort menys que el 2019, entre ells, cap vianant ni ciclista. La demarcació de Girona és la zona que ha acumulat més víctimes mortals durant el mes d’agost, en concret sis del total de catorze a tot Catalunya. Així mateix és l’única on hi ha hagut un increment de les víctimes mortals respecte del 2019, en concret un 26%, cinc més que el 2019.