YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Un mosso denuncia que té prohibit expressar-se en castellà en el cos

En una carta oberta, Marcos García explica que fer-ho suposaria una suspensió del sou i la feina

El jove que va perpetrar dos robatoris amb violència i una violació de domicili ingressarà a presó
Un mosso denuncia que té prohibit expressar-se en castellà en el cos | Cedida

«Sóc Mosso d'Esquadra i tinc prohibit expressar-me en castellà». Així comença la carta del lector que un mosso de Barcelona, Marcos García, ha publicat aquesta setmana a 'elPeriódico'. En ella denuncia la situació en què es troba la llengua castellana en el cos, que segons ell s'emmarca en un model «radical i polititzat». Explica que expressar-se en castellà podria suposar-li la suspensió de la feina i del sou.

«Només puc parlar castellà si un ciutadà m'ho demana o en converses privades amb algun company, Déu em deslliuri de fer-ho amb un superior jeràrquic o algú que no sigui de confiança. Estem obligats a fer tota comunicació escrita i verbal en català», apunta en la seva carta l'agent. Segons García, «sembla que, si t'expresses en castellà, estàs incapacitat per ser mosso»

L'agent també sosté que per ascendir dins el cos, «meriten» el català i l'aranès, però que en cap cas el castellà: «Crec recordar també que la meitat dels catalans utilitzem l'espanyol com a llengua vehicular i l'altra meitat també l'entén, ja que s'estudia la barbaritat de dues hores a la setmana a les escoles. Per ascendir i guanyar una destinació fixa meriten el català, l'aranès i diversos idiomes estrangers. Endevinen quin idioma no merita? Han encertat».

En el seu relat, Marcos García posa l'exemple d'un curs en què va assistir, quan «en un moment d'estrès» va utilitzar la llengua castellana. «L'inspector que impartia la formació ràpidament em va cridar l'atenció davant la resta d'alumnes», assegura. «Un altre dia un instructor em va comentar molt indignat que durant una pràctica un alumne li havia preguntat si en cas de posar-se molt nerviós podia expressar-se en castellà, a què ell li va contestar un no rotund. Va suspendre la pràctica», continua.

Un model «radical i polititzat»

Finalment, en la carta compara la Guàrdia Urbana de Barcelona amb els Mossos d'Esquadra, els quals a parer seu, presenten dos models completament diferents. Assegura que «en la Guàrdia Urbana de Barcelona existeix llibertat per utilitzar ambdós idiomes». «Dos models diferents, un plural i reflex de la societat, on prima la llibertat personal per a triar entre els dos idiomes oficials, i un altre radical i polititzat, allunyat de la realitat social, on es prohibeix parlar en espanyol», conclou. 

També et pot interessar...


Comentaris
Josep
M'agradaria saber que pasa a la P. N. o G. C.si un agent parla amb catala.
Lluís
Puc afirmar tot el contrari. He escoltat a mossos sols parlar en castellà entre ells i també als ciutadans. Pregunteu a la brigada brimo del vallès d'un poble pijo del nom no em vull recordar i veureu que parlen moltíssims en castellà, aquest tio és un mentider!!!
Toni
Me parece, que si es Mossos, vive en otro mundo. Que se pase por la Comisaría de Nou Barris, y que compruebe cuando van a tomar el café al bar ,en que idioma hablan. En Castellano.
Jordi
Aixo es mentida. El difícil es que sentís parlar catala entre ells
Armand Pauls
Aquest mosso te més problemes que el de la llengua. El comandament, el funcionament internla promoció interna.... Crec que ell estaria bé ingressant a la Guardia Civil.
Enric
Aquet tío es un mentider, per parlar castella no, pero per mentir així i saven que o fa per motius de incitació al odi, auria de ser expulsat del cos.
Alex
Mentider. Mentiroso. Liar. Menteur. Lügner.
Jose antonio
Clar que si, en catala i si no t'agrada fot el camp a la GC, alla estaras a gust.
Francesc
Jo també ho puc confirmar. He escoltat mossos parlant en castellà entre ells i també dirigir-se a mi en castellà.
ISABEL
Te mols cossos per anar ,ón podrà espresarse en castellá !! Per anarse ambientan que vagi repetint ¡¡ A por ellos !! Escric el catala malament perque a mi no em van donar la possivilitat de aprendre'l ni dues horas a la semana com diu !!!
Josep A
Aixo es mentida. Es absolutament al contrari. Al cos de mossos hi ha 2 bàndols, els unionistes que parlen castellà i s'ajunta amb xusmapol, i els catalans. Crec que per entrar al cos has d'acceptar el codi intern, i una condició es parlar i escriure el català. Si no l'hi agraden aquestes normes, que vagi auna altres cossos espanyols.
Jordi
Això és mentida, molts parlen castellà..
Javier
No me creo tu supremacia , buscas un premio para cuando regreses al cuerpo del que saliste
Manel
Semejante borderline es, mentiroso, cerdo y mal compañero por lo visto es, y seguramente un fachita acabado, fas fastic
Martiaquet
Aquet agent moso es un mentider, que se investigui, no es pot permetre aquesta difamació.
Pepita
Dins el cos hi ha molts votants de Ciutadans. Alguns d'aquests agents els fa ràbia parlar o escriure el català, i ja no dic parlar-lo. N'hi ha molts que només parlen en castellà. Mossos d'esquadra-Policia de Catalunya. No entenc per què no anaven a la guàrdia civil o policia nacional on estarien en la seva salsa. Perquè clar, prova tu d'Escriure o parlar en català en aquests cossos... Aquest és un fatxa com tants d'altres i els encantaria eliminar tots el que sigui català, fins i tot el propi cos de Mossos.
Vadim
Doncs jo sempre sento mossos parlant en castellà, o en un català macarrònic!
Jordi
Es un gran mentider. L'idioma normal en comunicacions i oficial és el català. Hi ha mossos molt maleducats que quan lis preguntes una cosa en català tenen el morro de contestar-te en castellà i si els hi recrimines aquesta conducta encara et posen mala cara. L'inmensa majoria quan els veus als bars només parlen en castellà. Per sort queden molts mossos amb un número de quatre xifres que parlen en un català fluid i només fan servir el castellà si els hi diuen que no els entenen en català. Les normes són clares, els ciutadans et dirigirà en català sempre, estàs i vius a Catalunya i si no t'agrada ves a CNP o GC, la teva plaça l'ocuparà una persona que parli català amb els companys com fa 20 anys entera. Salut
Maite
Si no lluitem nosaltres pel català, si fos x gent com aquest mosso , no és parlaria, sinó tant li ofent parlar el català, ho te facil,sino guardia urbana
ramon rt
Ets un miserable provocador i indecent mentider. Tothom que sigui "normal' sap que és tot al contrari, gairebé no s'utilitza el catalá. Tu no ets mosso, en tot cas deus ser un Guarro Civil reconvertit. No tens vergonya ni decència.
Maria
Ja ho sabia des d'el primer dia que això va així, ara li fa extrany? Ho més aviat són ganes de tocar els collons !!!!!
Marc
Doncs que parli en català. On és el problema.
Enric
I com va superar les proves d'accés? I l'entrevista?
J. Mir
Ido jo se que he arribat a un pais mes decent quan arribant al principat parl amb un policia en català i no me posa una multa o me pega un cop de porra.

envia el comentari