Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona treballant en una empresa

Els Mossos alerten de la perillosa estafa que et pots trobar a la teva feina

L'engany es comet per telèfon o per correu electrònic

A causa de l'evolució digital pel que fa a les noves tecnologies, els intents d'estafes s'han incrementat exponencialment. 

Els Mossos d'Esquadra alerten que s'han detectat casos d'estafa de la falsa suplantació dels mandataris de les empreses, on les víctimes potencials són les mateixes empreses i els seus treballadors. 

Els Mossos d'Esquadra donen l'avís

Els delinqüents, suplanten la identitat del president o la presidenta d'una empresa, el qual es posa en contacte per telèfon o per correu electrònic amb les persones responsables dels serveis d'administració o de comptabilitat d'una filial.

Aquest fals dirigent els ordena realitzar transferències a uns comptes bancaris diferents dels de l'empresa i que fins i tot són a països amb certa opacitat o amb característiques fiscals particulars.

El fals dirigent demana màxima confidencialitat i aporta també, per mitjà d'un advocat, documentació falsa perquè les persones estafades donin credibilitat a les peticions demandades.

Quan es detecta el frau ja és impossible contactar amb les persones estafadores o recuperar els diners transferits dels comptes, ja que aquests sovint han deixat d'estar operatius. 

L'estafa es comet per telèfon o per correu electrònic.

Com podem detectar el frau?

Existeixen diversos indicadors que ens podrien ajudar a identificar el frau:

  1. L'import sol·licitat oscil·la entre els 100.000-300.000 euros, o més.
  2. Els delinqüents indiquen que la persona estafada ha de fer un pagament per resoldre un problema.
  3. Sol·liciten que la víctima realitzi una acció amb urgència i amb la màxima confidencialitat.
  4. Els estafadors aporten la documentació mínima necessària, com ara factures, per justificar l'operació econòmica i donar una aparent cobertura a la persona que haurà de formalitzar les operacions. D'aquesta manera, podrà justificar-les en qualsevol aplicatiu o document comptable. 
  5. Les transferències fraudulentes s'han de fer a comptes bancaris diferents dels que l'empresa treballa habitualment. Els quals poden ser a la Xina, Xipre, Israel o, també al Regne Unit. O fins hi tot, a països amb certa opacitat o característiques fiscals particular.

Si denuncieu

En el cas que hàgiu sigut víctimes de l'engany i voleu denunciar-ho. Heu d'aportar una captura de pantalla de la suplantació, no esborreu el correu electrònic de la vostra bústia i informeu la vostra entitat bancària.