Una nova estafa alertada pels Mossos d'Esquadra. Aquest cop? La vacuna de la covid-19. La policia catalana ha avisat sobre una nova estafa per la pesca de credencials o 'phishing'.
Una dosi extra de la vacuna contra la covid-19
El cos ha fet una crida sobre una nova acció fraudulenta, a causa dels nombrosos casos sobre aquesta a Catalunya.
Han explicat que alguns usuaris estan rebent un maliciós correu electrònic sobre una vacuna extra contra el coronavirus amb la intencionalitat d'aconseguir informació personal de les víctimes.
Un arxiu malèvol
Els agents han advertit d'aquest engany mitjançant una piulada al seu compte de Twitter.
«Nou intent 'phishing' en què t’ofereixen una dosi extra de la vacuna. En el correu hi ha un enllaç que descarrega un arxiu maliciós. Ni el segueixis ni el comparteixis i, si ja ho has fet, desinfecta el dispositiu».
Sembla informació veraç
Com es pot observar en la imatge compartida, tal com sol passar en aquests tipus de casos, el correu que reben les persones estafades és molt realista.
On apareixen els logos del govern espanyol o del Ministeri de Sanitat. Per aquest motiu aquests tipus d'estafes són tan perilloses, perquè la gent cau en la trampa fàcilment.
Què és el 'phishing'?
Es tracta de l’intent d’aconseguir informació personal de forma fraudulenta mitjançant correu electrònic o aplicacions de missatgeria instantània.
Ho fan suplantant una entitat pública o empresa, generalment amb l’objectiu de treure algun benefici econòmic.
Com funciona?
- Rebreu un correu fals relacionat amb una dosi extra de la vacuna.
- El missatge conté un enllaç; si hi feu clic es descarregarà un arxiu maliciós.
Què cal fer si rebeu el correu?
- No cliqueu a l'enllaç.
- No el seguiu.
- No el compartiu.
Què he de fer si ja he premut l'enllaç?
La recomanació és que s'intenti netejar el dispositiu mòbil per evitar la recollida de les seves dades o la descàrrega de virus fraudulents.
Què faig si he sigut víctima d'una estafa?
En aquests casos d'estafa la col·laboració ciutadana és fonamental perquè les autoritats puguin alertar a la resta de població i, així, evitar que possibles víctimes siguin enganyades.
Així doncs, s'ha de trucar al telèfon gratuït d'emergències 112, explicar el cas i facilitar el major nombre de dades possible.