Pedro Sánchez en un discurs.

Pedro Sánchez anuncia una rebaixa de la gasolina per a tota la població

El president del Govern ha anunciat mesures per contrarestar les conseqüències econòmiques de la guerra

El president del Govern, Pedro Sánchez, acaba d'anunciar una rebaixa de 20 cèntims per litre als carburants a Espanya. La mesura serà aprovada demà al Consell de Ministres en el marc del Pla Nacional de xoc davant dels efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna.

La invasió russa d'Ucraïna ha posat el món de cap per avall, i ha tingut conseqüències devastadores per a l'economia. I un dels primers efectes va ser l'encariment de la gasolina. El Govern de Pedro Sánchez ja va aprovar divendres una rebaixa de 20 cèntims per als transportistes, i ara ho fa extensible a tots els ciutadans.

El Consell de Ministres aprovarà demà dimarts un paquet de 6.000 milions d'euros en ajuts directes i 10.000 milions en crèdits ICO. També tiraran endavant mesures per ajudar les famílies, reforçar el teixit empresarial i donar suport al sector del transport. Però el gran avenç es produirà amb els carburants.

L'anunci del president

Segons ha anunciat el president Sánchez, el Govern intervindrà per rebaixar el preu dels carburants. En concret, el Govern bonificarà amb 20 cèntims d'euro cada litre de combustible per fer front a la pujada dels preus. També hi haurà una rebaixa fiscal a la factura elèctrica.

Durant les properes hores es coneixeran més detalls d'aquestes novetats rellevants, que sens dubte tindran impacte a la butxaca dels ciutadans. El Govern és conscient de les dificultats originades pel conflicte a Ucraïna, i per això ha decidit fer un pas endavant prenent mesures immediates.

La pujada dels carburants ha posat els ciutadans en peu de guerra, però sobretot els transportistes. L'amenaça latent de la vaga de transportistes, que podria portar el país al caos, obliga l'Executiu de Sánchez a prendre mesures urgents. Així doncs, aquest mateix matí ha confirmat aquestes noves mesures.

Gran pacte d'Estat

El Govern ja va oferir als transportistes una ajuda de 20 cèntims per litre, que ara es farà extensiva a tots els ciutadans. Ho ha anunciat aquest matí el mateix Pedro Sánchez, en una compareixença pública. Ha estat durant l'esdeveniment 'Generación de Oportunidades', organitzat per 'Europa Press' i 'McKinsey'.

Pla mig de Pedro Sánchez
Pedro Sánchez anuncia la rebaixa dels carburants | GTRES

Divendres passat va anunciar que el Consell Europeu havia donat llum verda a Espanya i Portugal per posar límits al preu del gas. A més, la seva intenció és contenir l'escalada de preus a l'electricitat. I ara el nou pas serà l'aprovació d'un pla ambiciós per contrarestar les conseqüències econòmiques de la guerra.

Espanya es troba en un context difícil, amb les aturades del transport i les protestes de pagesos i pescadors. Això, a més a més, en plena amenaça per l'«escassetat de subministraments» i l'«alça dels preus de l'energia». Per aquesta raó, Sánchez fa dies que demana un gran pacte d'Estat.

Ajuts directes del Govern

Divendres passat el Govern va arribar a un acord amb els transportistes per a una bonificació de 20 cèntims d'euro per litre o quilo de combustible. És a dir, que el Govern es fa càrrec d'una part del preu perquè surti més barat. Per tant, quinze euros sortiran dels pressupostos generals, i cinc dels operadors petrolífers.

La rebaixa s'aplicarà a gasoil, gasolina, gas i adblue. La bonificació suposa més de 600 milions d'euros per al sector del transport, en un model similar al que s'està duent a terme a França. En aquest cas, es complementa amb ajudes directes per import de 450 milions d'euros per a les empreses de transport.

Les empreses de transport de mercaderies i passatgers rebran ajuts en funció del tipus de vehicle. La quantitat serà de 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 per furgoneta i 300 per vehicle lleuger com a taxis i ambulàncies. D'aquesta manera, el Govern espera aplacar el malestar general imperant al nostre país.