Imatge d'una protesta d'Unió de Pagesos a Móra d'Ebre

Inesperada sorpresa aquest cap de setmana en un Esclat i un Mercadona de Catalunya

Els pagesos es van manifestar dissabte arreu de Catalunya per denunciar «l'abús de les distribuïdores» a l'hora de fixar preus | Incriminen diversos supermercats

Els pagesos n'estan farts. I no és la primera vegada que ho diuen. Mentre la vaga de transportistes i l'aturada de taxistes acapara gran part de l'agenda, els pagesos també reclamen el dret a dir-hi la seva. El passat dissabte, els pagesos es van manifestar arreu de Catalunya per denunciar el que consideren un «abús de les distribuïdores» a l'hora de fixar els preus de compra dels aliments. 

Per protestar en contra d'aquest «abús», els pagesos es van presentar dissabte a les portes del Mercadona de Móra d'Ebre i de l'Esclat de Móra la Nova. Pere Guinovart, coordinador territorial d'Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, incrimina supermercats i grans superfícies com Mercadona, Lidl i Carrefour

Asseguren que aquests supermercats els paga per sota del cost de producció i que, per tant, estan «perdent diners per treballar». El sector acusa les distribuïdores de pagar en funció del preu màxim que fixen al supermercat i això obliga al pagès a vendre per una quantitat que no li permet cobrir les despeses, especialment en el cas de la llet. 

«Perdem diners per treballar»

És el reclam dels pagesos de Catalunya, que asseguren que no els surt a compte treballar. En aquesta línia, Guinovart prosseguia amb el seu discurs per assegurar que la situació no té res a veure amb la guerra a Ucraïna. 

«Ens fan creure que la guerra és la responsable però són els especuladors de les grans superfícies els que han augmentat els preus», ha assegurat. 

I ha afegit: «Diuen que l'IPC el fa pujar les fruites, les verdures i l'oli, però els productors no ens guanyem la vida. Els responsables són Mercadona, Carrefour, Lidl i les grans superfícies, i això el consumidor ho ha de saber». 

Els pagesos reclamen solucions immediates

Per evitar que el sector primari cobri per sota del preu de producció, Guinovart ha reclamat «un laboratori de preus» que fixi el què cal pagar per cada producte i una llei que estableixi que els distribuïdors no poden comprar per sota d'aquest import. 

A més, ha afirmat que «hi ha un acord entre la indústria transformadora i les grans superfícies» per establir els preus, i que es demostraria perquè a les llotges la cotització d'un aliment és molt estable durant tot l'any.

Les protestes, arreu de Catalunya

Els pagesos catalans es van mobilitzar arreu del territori amb tractorades i concentracions a les comarques gironines, al Pirineu, a Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona, a la plana de Lleida, a la Catalunya Central i a l'àrea metropolitana.