Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una persona conduint un cotxe i al capdavant el logotip de la DGT

El motiu pel qual la DGT no renovarà el teu carnet al juny: més comú del que creus

Algunes malalties molt comunes podrien impedir que la DGT et renovi el carnet de conduir

La DGT, Direcció General de Trànsit, ha implementat una sèrie de restriccions que afecten la renovació del carnet de conduir. Aquestes restriccions, encara que puguin semblar estrictes, busquen garantir la seguretat a les carreteres.

Aquí t'ho expliquem tot sobre les malalties que poden impedir la renovació del teu carnet i el motiu darrere d'aquestes mesures.

Les malalties que impedeixen la renovació del carnet

Les malalties cardiovasculars són una de les causes principals per les quals la DGT pot denegar la renovació del carnet de conduir.

Fotomuntatge duna persona malalta del cor i una rodona vermella duna persona conduint i una creu
Si tens una malaltia del cor, podrien no renovar-te el carnet al juny | PearlyDaisy, Getty Images Signature, baona, Khwanchai Phantong's Images

Entre aquestes s'inclouen les arrítmies, l'infart agut de miocardi i portadors de marcapassos o desfibril·ladors. Aquestes condicions poden afectar greument la capacitat d'un conductor per reaccionar de manera adequada en situacions d'emergència, augmentant el risc d'accidents.

Les malalties neurològiques també són a la llista de restriccions. Algunes de les més comunes són l'epilèpsia, l'accident isquèmic transitori, crisi o pèrdua de consciència. Aquestes poden provocar episodis sobtats que incapacitin temporalment el conductor, posant en perill la seva vida i altres usuaris de la via.

Les condicions psiquiàtriques poden afectar la capacitat de judici i la concentració del conductor. Algunes de les malalties que la DGT considera riscoses inclouen la demència, trastorns d'ansietat, depressió, trastorn obsessivocompulsiu, trastorn del son i dependència d'alcohol i drogues.

Un conductor porta la mà al pit afligit d'una malaltia, i al cercle, una ambulància
Certes malalties t'incapaciten per conduir, segons ha alertat la DGT | OgnjenO de Getty Images, IherPhoto de Getty images

Les malalties respiratòries poden disminuir la capacitat física i mental del conductor. Entre aquestes es troben l'apnea del son i la dispnea permanent en repòs o d'esforç lleu.

Malalties com l'Alzheimer, el Parkinson, l'esclerosi lateral amiotròfica i altres condicions degeneratives també poden afectar greument les habilitats motores i cognitives necessàries per a una conducció segura.

Per què la DGT imposa aquestes restriccions?

L'objectiu principal de la DGT a l'hora d'imposar aquestes restriccions és la seguretat viària. Conduir és una activitat que requereix un nivell alt de concentració, coordinació i ràpida capacitat de resposta. Les malalties esmentades poden comprometre seriosament aquestes habilitats, augmentant el risc d'accidents a la carretera.

Per renovar el carnet, els conductors han de sotmetre's a un examen mèdic que avalua el seu estat de salut general i específic en relació amb les malalties esmentades.

Un conductor assegut al seu vehicle, i al cercle, un carnet de conduir
La DGT aconsella mantenir-se informat de les actualitzacions i la normativa de trànsit | Getty Images Pro, E-Noticies

En alguns casos, un informe mèdic favorable pot permetre la renovació del carnet, sempre que es demostri que la condició està controlada i no afecta la capacitat per conduir.

Consells per als conductors

És crucial fer revisions mèdiques periòdiques, especialment si tens alguna de les malalties esmentades. Això no només t'ajudarà a mantenir el teu carnet de conduir, sinó que també garantirà la teva salut i seguretat en general.

Si pateixes alguna d'aquestes malalties, consulta el teu metge sobre la teva capacitat per conduir. Un informe mèdic detallat pot ser la clau perquè la DGT consideri la renovació del teu carnet.

Estigues al corrent de les actualitzacions i normatives de la DGT. Les regles poden canviar i és important estar ben informat per evitar sorpreses desagradables.