Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´una mà amb un plat d´arròs tres delícies, ficant-lo a un microones i una altra imatge d´un home amb gest de dubtes

El motiu pel qual molts experts aconsellen treure el microones de la cuina

Aquest aparell és a la majoria de llars, però un expert adverteix que cal utilitzar-lo amb moderació

El microones és un electrodomèstic indispensable a la vida de moltes famílies. Que puguis escalfar menjar o descongelar aliments és de gran ajuda. Costa trobar una llar sense aquest aparell, però hi ha persones que prefereixen utilitzar mètodes més tradicionals, com ara fer un bany maria.

Tot i això, i malgrat tots els avantatges que ofereix, el microones aixeca molta controvèrsia. Els rumors sobre un risc més gran de patir càncer continuen vigents, però aquesta afirmació és falsa. Segons la pàgina Maldita.es, aquesta creença és una mentida, ja que els microones no fan servir una radiació ionitzant com els X o Y, que sí que són cancerígens.

Els perills del microones

Tot i això, el microones té altres possibles perills. L'oncòleg i expert en càncer i nutrició Henri Joyeux, va explicar fa un temps a Infosalus els motius pels quals cal fer servir aquest aparell amb moderació.

Joyeux assenyala que el microones pot provocar modificacions estructurals en els aminoàcids dels aliments, cosa que pot dificultar l'absorció de les proteïnes i generar compostos tòxics. Per exemple, en escalfar la llet, la 'L-prolina' es pot convertir en 'D-prolina', una substància neurotòxica que pot causar danys al ronyó i el fetge.

Imatge de fons d´un microones amb una tassa de llet dins al costat d´una altra de dos nens esmorzant un got de llet i una altra d´una dona amb cara de sospita
Fins i tot escalfar la llet pot suposar algun risc | Getty Images Signature

Així mateix, l'oncòleg assenyala que un dels grans riscos resideix en els microorganismes que hi ha als congelats. Quan descongelem alguna cosa, les parts que es van escalfant absorbeixen més energia, i d'altres es mantenen més fredes. Això pot provocar que els gèrmens es multipliquin.

A l'estiu cal tenir més cura, ja que la calor pot començar a descongelar els productes. A més, Joyeux assevera que el microones escalfa, però no cuina, i que si no hi ha “una qualitat adequada des del punt de vista bacteriològic, els gèrmens es desenvoluparan”.

És per això que molts experts recomanen treure el microones de la cuina i optar per altres tècniques per cuinar o escalfar el menjar.

Compte amb els forns microones

Aquests aparells són de més gamma i compten amb més prestacions. Funcionen amb ones electromagnètiques de 2.450 megahercis (MHz), una longitud semblant a la dels radars militars. Això fa que els àpats s'escalfin ràpidament, però aquesta freqüència tan elevada pot generar problemes.

I és que en aquests electrodomèstics, amb el pas del temps, hi poden sorgir anomalies i que hi hagi una fuita d'ones. Per això hi ha una normativa de seguretat que estableix que la potència de les ones externes al forn no han de superar els cinc mil·livats per centímetre quadrat. Si aquest límit s'excedeix, els riscos per a la salut són elevats.

Per això, Joyeux recomana utilitzar un detector de fuites per controlar l'hermeticitat del microones. Primer, cal posar un got ple d'aigua al microones, encendre'l i escalfar-lo. Després, cal passar el detector a uns centímetres del marc de la porta, els botons o la zona de ventilació a la part posterior.

Si l'agulla del detector arriba a la zona vermella, vol dir que s'han superat els límits, i cal portar l'aparell a reparar o comprar-ne un de nou.