Muntatge de monedes d'euro i bitllets variats d'euro

El motiu pel qual hauries d'usar diners en efectiu en comptes de la targeta en pagar

Continua sent un mètode molt utilitzat per part dels ciutadans

El pagament amb targeta o l'ús de diferents eines digitals han anat guanyant terreny els darrers anys. Però, això no ha estat obstacle perquè els diners en efectiu continuen tenint molt protagonisme en el nostre dia a dia. Fins al punt que tingui un gran avantatge respecte a la resta de mètodes.

Els bitllets i les monedes continuen sent el mitjà de pagament preferit per part dels europeus, tal com recull un informe del Banc d'Espanya. Ha aconseguit fer front als importants avenços experimentats per la resta de sistemes, d'entre els quals sobresurten les targetes.

Els diners en metàl·lic es resisteixen a caure en l'oblit. Continua sent molt utilitzat per la gent de més edat, menys familiaritzada amb les noves tecnologies. A més, en molts comerços de mida petita no permeten altres mitjans per abonar les compres.

Això pot resultar una mica estrany per a molts joves, que s'han criat en una cultura més digital i en desenvolupament constant. Però, gran part dels grans mostren problemes a l'hora de moure's davant d'un caixer o un ordinador. A més, la decisió dels bancs de tancar oficines i de prescindir dels serveis a la caixa els ha suposat un greu trastorn.

Una parella de fons amb fent compres per internet, amb una targeta a la mà i una imatge d'unes mans amb una cartera amb diners
Els diners en efectiu són a l'abast de tothom | Pexels, Getty Images Signature

Des del Banc d'Espanya incideixen en la importància que tenen els diners físics per al conjunt de la població. Destaquen sobretot que es troba «a l'abast de tothom i permet fer pagaments a aquells que no tenen comptes bancaris». També facilita la tasca a aquells que «tenen un accés limitat a altres mitjans de pagament», publica el portal cronista.com.

Per tant, adquireix una certa rellevància, ja que facilita la inclusió social de les persones més vulnerables. En aquest grup hi tenen cabuda tant els grups amb rendes més baixes com la gent de més edat.

Quins són els avantatges d'utilitzar els diners en metàl·lic

Els diners en efectiu són l'únic mitjà de pagament a què tenen accés tots els ciutadans. Per tant, malgrat que hi hagi corrents interessats que deixin entreveure la seva ràpida desaparició, encara caldrà esperar un temps. Els governs han de garantir-ne la utilització en tractar-se d'una eina universal, a l'abast de la majoria.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El màxim organisme bancari del nostre país el qualifica d'instrument d'autonomia i llibertat. De fet, és així, ja que no necessita cap element extern per operar-hi. Per exemple, si tenim intenció de pagar amb targeta o amb el mòbil, necessitarem recórrer a l'electricitat o a internet.

La legislació vigent recull que el pagament en metàl·lic no pot ser rebutjat en cap moment pels comerços. L'única excepció que es preveu és que abans s'hagi determinat un altre sistema d'abonament com a alternativa.

De fet, resulta complicat que es doni aquesta situació, tot i que en alguns negocis podrien obligar a fer les compres amb targeta. Principalment, com que no s'hauria de manejar efectiu, s'evitarien errors als pagaments, als canvis i fins i tot evitaria que es produïssin robatoris.

Les mans d'una persona gran agafant diversos bitllets d'euro
La gent de més edat es desenvolupa millor amb els diners físics | Getty Images

L'efectiu ofereix més privacitat

Hi ha un motiu essencial pel qual els diners en efectiu són molt més interessants i són per la privadesa que garanteixen. Es mantenen totalment al marge de les estafes en línia dels ciberdelinqüents. Si som capaços de guardar-lo en un lloc segur, no hi ha motius perquè es perdi o ens ho puguin sostreure.

A més, les operacions que es duen a terme amb bitllets i monedes «respecten el dret fonamental a la protecció de dades», així com la privadesa en qüestions financeres.

Cal no oblidar que aquest sistema facilita que els pagaments es facin de manera immediata, a més de contribuir a controlar molt millor les despeses. En definitiva, ens permeten fer una millor gestió dels estalvis.